Това съобщи зам.-председателят на парламентарната комисия по труда и социалната политика Светлана Ангелова пред "Фокус". Веднага след 3 януари ще има среща със социалните партньори и експерти от социалното министерство, за да се намери законодателно решение на проблема.

Преди два дни в сайта на социалното министерство бе публикувано становище, че дори ден отпуска не може да се прехвърли за 2011 г., освен 10-те дни, отложени по производствени причини.

За да се намали напрежението около ползването през 2011 г. на полагаемите отпуски за 2010 г., още в първия работен ден на Народното събрание ще се внесе предложение за изменение на закона, каза Ангелова в Русе, цитирана от БТА.
Законопроектът ще регламентира възможност отпуската от 2010 г. да се ползва през следващата година и след 2011 г. забраната на пренасяне на полагаема отпуска ще влезе напълно в сила.

По думите на Ангелова ползването на отпуската за 2010 г. ще бъде уредено с преходна разпоредба в Кодекса на труда. Текстът ще урежда докога през 2011 г. може да се използва отпуск за 2010 г.
Ще бъде направена промяна и в Закона за държавния служител, тъй като държавните служители ползват отпуска въз основа на този закон.

Пред в. "24 писа" социалният министър Тотю Младенов обясни днес, че веднага след ваканцията на парламента ще се срещне с депутатите от ГЕРБ, за да обсъдят уточняващи корекции в Кодекса на труда заради хаоса с отпуските.

"Неяснотите възникнаха след решението на Конституционния съд, който потвърди, че отпускът ще важи 2 години, но не отмени първоначалното ни предложение старите неизчистени отпуски да изгорят. Освен това останаха в сила два взаимно изключващи се текста - за давността и едновременно с това задължението отпускът да се чисти година за година, като само 10 дни могат да се прехвърлят за 2011 г., ако шефът не ги е разрешил по някакви производствени причини. Затова работодатели и наети започнаха да правят собствени тълкувания и се създаде напрежение", обясни Младенов пред медията.

"Давността трябва да се приема като водеща и всеки трябва да знае, че отпускът му за 2010 година важи до края на 2012 година. Не трябва да се допускат истерии. Никой нищо няма да загуби", категоричен бе Младенов.

По-късно в Асеновград министър Младенов каза още, че прехвърлянето на отпуска от една за друга година може да се извърши само по производствени причини, но двегодишният давностен срок си остават, предаде БТА. Целта на тези промени според Тотю Младенов е не да се тормозят хората, а да им се осигури и гарантира ползването платеният годишен отпуск. Той уточни, че по този повод ще се направи лека промяна в преходните разпоредби на Кодекса на труда, с което, по думите му, ще се избегнат различните тълкувания.

От 1 януари 2011 година всички работодатели, служители и работници ще трябва да направят графици за ползване на годишните отпуски за 2011 година, каза още министърът и допълни, че в тях трябва да се включат и отпуските от настоящата година.

Последна актуализация в 17,45 ч.