Нивото на безработицата у нас до края на май за първи път от няколко месеца ще бъде под 9%, изтъкна министърът и подчерта, че актуални са данните на Агенцията по заетостта, предаде БТА.
През януари безработните у нас са били 9,78%, на 25 май Агенцията по заетостта отчита 9,06%, а днес нивото е паднало до 9,02%, които представляват 334 262 души, каза министърът.

Според вчерашните данни на НСИ обаче 395 500 са безработни за първото тримесечие на годината. Така разликата по брой на безработни се оказва 57 хил. души.
"Това че статистиката увеличи хората без работа с 57 000 за три месеца е, защото в нея влизат нерегистрираните, а агенцията брои регистрираните", обясни Младенов, цитиран от БНР. 

"Когато се правят анкети от статистическия институт, те питат хората: "Ти безработен ли си или не?", той дава информация, без да има механизъм след това статистиката да каже и да провери дали това е така.

Младенов обясни кои са безработните според закона за заетостта: "Лицето да е безработно, активно да търси работа, а не да пие кафе по кафенетата, и третото, когато му се предложи работа от Агенцията по заетостта, в двуседмичен срок той да заеме това работно място. Това е безработно лице и това го пише в закона".

Тази сутрин Младенов е попитал шефа на статистиката Мариана Коцева може ли да каже колко са безработните днес. Отговорът е бил "не". Младенов обясни, че Агенцията по заетостта знае всеки ден нивото и следи входящия и изходящия поток.

Шефът на Агенцията по заетостта Росица Стелянова пък коментира, че е напълно възможно за едно денонощие от вчера до днес безработните да намалеят с 0.4%.
"Намалението всъщност е с около 1000 души. В края на месеца това винаги се случва. Само по програма "Развитие" вече седмично ние назначаваме по близо 500 човека. Успоредно с това обаче, има и хора, които сами си намират работа. Те също отпадат от регистрираните безработни", обясни Стелянова.

Нека да не се изземват функции, призова още министърът, цитиран от БТА. По думите му в момента действат "изключителни механизми", които мотивират хората да се регистрират в бюрата по труда.

Младенов и Стелянова обаче не обясниха защо данните, които давата Агенцията не са сезонно изгладени.

Компенсиране на доходите
Днес тристранният съвет няма да разглежда компенсирането на доходите. До края на юни ще има специално заседание, съобщи още Тотю Младенов.
"Първо чакаме от финансите за полугодието, когато дойдат тези разчети, аз мисля, че ще има съответната готовност. Това означава от 1 юли, така както съм го казал от началото на тази година. Пакетът зависи от финансовите разчети... и на базата на тези разчети ще компенсираме доходите, както от труд, така и от пенсия", обясни Младенов .

Социалните партньори също потвърдиха, че финансовият министър Симеон Дянков ги е уведомил социалните партньори, че в средата на юни ще се свика заседание на Тристранния съвет по темата компенсиране на доходите.КНСБ и КТ "Подкрепа" заявиха, че не са съгласни с предложението на социалния министър минималната заплата да се увеличи на 270 лева и поискаха минимумът да е 290.

Междувременно  министърът на здравеопазването обяви, че здравната вноска няма да се променя догодина. Запазва се и монополът на Здравната каса. Работодателите, обаче, поискаха частните фондове също да влязат в осигурителната система.