Досега тези лица и семейства са били 256 хиляди, съгласно действащото законодателство, а с новото определение, броят им нараства до 500 хиляди лица и семейства или 1,1 млн. души, което е 14 на сто от българското население, каза министърът на енергетиката Теменужка Петкова, цитирана от БТА.

Тя представи предвидените мерки за защита на уязвимите потребители при либерализацията на електроенергийния пазар в присъствието на еврокомисаря Мигел Канете.

Мерките за защита на уязвимите клиенти са финансови, нефинансови и дългосрочна - енергийната ефективност, посочи Петкова.

Критериите за определяне на лицата, които могат да се възползват от защита при потреблението на ток, са определени с помощта на Министерството на труда и социалната политика и Агенцията за социално подпомагане, добави тя.

Финансова мярка за защита на уязвимите потребители е т.нар. социална тарифа. Мярката е временна и ще е с продължителност пет години, като ще обхваща определена категория лица, поясни Петкова.

Първата категория потребители, които ще могат да се възползват от социалната тарифа са хора над 70-годишна възраст, живеещи сами и с доход само от пенсия, до размера на определената линия на бедност в страната за съответната година.

От социалната тарифа ще могат да се възползват и хора с намалена работоспособност над 90 на сто, с определена чужда помощ, семейства на деца с увреждания, с определена чужда помощ, както и лица и семейства, които и в момента ползват социални помощи за отопление.

Социалната тарифа ще покрива до 100 киловатчаса на месец електрическа енергия за лицата с централно топлоснабдяване или на природен газ и 150 киловатчаса електрическа енергия - за хората, които ползват бойлер за подгряване на топла вода, обясни министърът.

За защита на уязвимите потребители са предвидени и нефинансови мерки. Една от тях е създаване на регистър на лица на животоподдържаща апаратура, за които ще има забрана за спиране на тока. За целта данни ще предостави Министерството на здравеопазването.

Друга нефинансова мярка е забрана за спиране на електричеството в зимния период на лица с намалена работоспособност над 90 на сто и придружител, които имат просрочие до 30 дни. Ще се дава възможност за преструктуриране на дълговете на уязвимите клиенти.

Онлайн платформи за сравняване на цените на тока, информационни кампании и разработване на етичен кодекс с правила за поведение на доставчиците са други предвидени нефинансови мерки, които ще дадат прозрачност и ще защитят правата на потребителите, каза Петкова.

Една от най-важните и полезни мерки е енергийната ефективност, която определяме като дългосрочна, отбеляза тя.

Предвиждаме в правилата по националната програма (на стойност 1 млрд. лева) да се въведе възможност с предимство да се санират многофамилните жилищни сгради с над 30 процента уязвими клиенти, каза още Петкова.

По думите й тази мярка е много важна, защото рязко ще намалеят разходите на тези потребители за енергийни ресурси, ще се удължи животът на тези сгради и ще се повиши комфортът в тях.

Процесът на преминаване на битовите потребители от регулирания към свободния пазар може да отнеме от три до пет години, прогнозира през март Световната банка. От банката препоръчаха уязвимите потребители да бъдат защитени.