Към 23.50 часа служител на Районното управление на полицията и негов колега, които не били на работа, забелязали, че БМВ с висока скорост е навлязло в пешеходната зона, създавайки опасност от инцидент, съобщиха от пресцентъра на МВР.

Полицаят веднага подал сигнал в дежурната част и минути след това пристигнал автопатрул, който спрял шофьора на автомобила - 41-годишният Иван Чангов от Петрич. Според Дарик радио Чангов, известен с прякора си - Ванчо Тери, се занимава с лихварска дейност в Петричко.

Той бил отведен в управлението за съставяне на акт за нарушението. На излизане оттам мъжът видял полицаи, сред които и двамата, заради които му съставили акт, и докато отивал към паркираната си кола, започнал да обижда и псува.
Минути по-късно обаче се върнал обратно и този път в ръцете си носел пистолет, който насочил към Ивайло Баладжинов и го прострелял.

Колегите му предупредили стрелеца да хвърли оръжието, полицай Атанас Коцев стрелял във въздуха, но когато Чангов не се подчинил и дори насочил оръжието към тях, той го прострелял.

Чангов е ранен в областта на стомаха, откаран е в болница и след операция е оставен за лечение. На пострадалия полицай е оказана медицинска помощ и е транспортиран до МВР-болница в София.

Прокуратурата е започнала разследване на инцидента от миналата нощ, съобщи говорителят на Окръжната прокуратура в Благоевград Весела Стоилова на пресконференция с комисар Бойко Дункин, зам.-директор на Областната дирекция на МВР, предаде БТА.

Разследването срещу Иван Чангов е за опит за убийство на длъжностно лице, каза Стоилова. В същото досъдебно производство е започнато разследване и за полицейския служител Атанас Коцев, който е прострелял Чангов - то е за причиняване на телесна повреда от длъжностно лице, като се преценява дали неговите действия са били правомерни.

За опит за убийство законът предвижда наказание от 15 до 20 години лишаване от свобода, доживотен затвор и доживотен затвор без право на промяна.

Последна актуализация в 15.20 ч.