В четвъртък следобяд Манчев нападнал двете момичета, пътуващи между селата Катунци и Златолист край Сандански. В опит да отнеме колата им, мъжът стрелял, а куршумът леко одраскал момичето зад волана. След това Манчев избягал.

Над 100 полицаи, спецчасти и хеликоптер на „Гранична полиция” издирваха беглеца. В петък служители на Специализирания отряд за борба с тероризма задържаха в село Виногради Никола Манчев и 22-годишен младеж, който обаче бе освободен, тъй като не е установена съпричастност към престъплението.

Оказа се, че 39-годишният мъж е син на бившия посланик на България в Кувейт и зам.-министър на отбраната в кабинета на Любен Беров - Ангел Манчев.
Допреди няколко години Никола бил член на неформалната организация "Национална съпротива", но оттам се разграничили от него, защото имал прояви, които те не одобрявали.

Прокуратурата му повдигна обвинение за опит за противозаконно отнемане на МПС и закана за убийство.

Пред санданските магистрати, обвиняемият отрече да е стрелял по двете момичета.

"Не съм виновен, не знаех, че ме издирват", заяви Никола Манчев, цитиран от "Струма". Той помоли да бъдат пуснат на свобода заради влошеното си здравословно състояние. По неофициална информация столичанинът страда от рак на стомаха и простатата. В съда обаче той отказа да представи медицински документи затова, както и да му бъде направена експертиза.

Съдът го остави за постоянно в ареста с мотив, че може да се укрие и да извърши друго престъпление, съобщи bTV.

Решението може да бъде обжалвано пред Окръжния съд в Благоевград.

През юни 2010 г. Никола Манчев бе задържан заради побоя в трамвай №20 в София. Тогава 20 ученици и студенти, пътуващи към граждански протест в кв. "Бусманци", бяха нападнати и бити от неонацисти.

Манчев бе освободен, тъй като не се доказало участието му в боя, но майката на един от арестуваните обвини МВР, че прикрива участието в инцидента на сина на бившия посланик в Кувейт.