По думите му в момента няма нови огнища на болестта в района, но големият проблем са безстопанствените болни животни, в чието отстраняване днес ще се включат и снайперистите. 

"Поисках помощ от главния секретар на МВР Калин Георгиев и от днес ще се включат и полицията със снайперисти, може би ще се вдигнат и хеликоптери, тъй като започва разлистване на дърветата и има опасността животните да се покрият и да не може да ги открием в гората", допълни Йордан Войнов.

По думите на Войнов става въпрос за десет диви крави, които 20 години са без собственик и са на произвола на съдбата.
"Ловци от агенцията по горите, професионалисти, се опитват да ги отстрелят. Отстреляха се само шест броя. Това са изключително умни животни, с по-развито чувство за самосъхранение дори и от дивите животни. Нас ни притеснява това, че те не могат да се справят, а минава доста време”, посочи директорът на Агенцията по безопасност на храните, цитиран от "Фокус".

"Да пратят парламентарната група на ГЕРБ на десант в Странджа, вместо да излизат във Великденска ваканция", препоръча пък лидерът на БСП Сергей Станишев, цитиран от БГНЕС.
Тъжното, според червения лидер е, че за да се появи проблемът с шапа просто законът не е изпълнен, няма пари за профилактика на животните. Според него правителството има творчески принос, намирайки нова работа за спецчастите ни, макар че тези хора са тренирани да вършат сериозна работа за националната сигурност.

Нереализирана мечта на Сергей Станишев по време на неговото управление е да се бори с птичия грип с прашки по Дунава и по тази причина ни праща нас в Странджа, коментира вечерта зам.-председателят на ПГ на ГЕРБ Димитър Главчев, цитиран от "Фокус". По думите на депутата, абсолютно несериозно звучи предложението на лидера на БСП.
 
Главчев посочи една от конкретните мерки на правителството за борба с шапа – изграждането на ограда, осигурена с европейски средства и към съществуващата ограда от 60 километра да се добавят още 170-190 км. „Целта е това да се случи до започването на сезона, който е опасен за шапа. Вирусът на заболяването се развива когато температурата е под 24 градуса”, обясни Главчев.
 
„Винаги приемаме с чувство за хумор изказванията на БСП, като започнем от тяхната мега идея да осигурят сега и веднага работа на 200 000 души без да посочат как точно да се случи това, минем през новите - стари лица, които партията-майка предлага като кандидатури за президентските избори, макар и не само от самата БСП, след това стигнем до намерението им да сложат наблюдатели в социалните мрежи в интернет”, коментира Главчев.
Той заяви, че БСП е трябвало да се бори по времето, когато премиер е бил Станишев. На въпрос дали смята за наложително изпращането на спецчасти в Странджа, Главчев каза, че това е строго селскостопанска тематика.

В края на март от Агенцията за безопасност на храните съобщиха, че около 7000 домашни животни могат да бъдат избити като част от превантивните мерки за ограничаване на заразата в Странджа.
След това стотици фермери скочиха на бунт срещу умъртвяването на заразени с шап животни и изпратиха писмо до еврокомисаря Кристалина Георгиева защо не се възстановят загражденията по границата с Турция.

Последна актуализация в 20.20 ч.