Това става ясно от преписка в столичното Четвърто РУП, заведена под номер 2023 от 2014 година, съобщи БНР.

До изобличаване на измамата се е стигнало, след като служители на Медицинския университет в София са решили да проверят достоверността на дипломата на д-р Вуцов по кардиология, за да му издадат сертификат за поставяне на пейсмейкъри. Оказало се обаче, че лекарят е използвал номера на дубликат на свидетелството си за специализация по "вътрешни болести“, за да изработи фалшивия документ.

Подаден е сигнал до Главната прокуратура, както и до Окръжната прокуратура в Стара Загора, министъра на здравеопазването и до управителя на НЗОК.

До 2 октомври 2014 година д-р Иван Вуцов е работил в отделението по инвазивна кардиология в частната болница „Тракия“ в Стара Загора. Тогава обаче ръководството й разбира, че той няма необходимата квалификация по специалността и напуска. Месец по-късно става завеждащ на отделението по инвазивна кардиология на Университетската болница "Стоян Киркович".

Пред БНР д-р Славка Йорданова – директор на РЗОК-Стара Загора, заяви, че е поискала писмено обяснение за специализацията на д-р Вуцов от неговия работодател доц. Йовчо Йовчев - изпълнителен директор на университетската болница "Проф. Стоян Киркович" и е получила обяснението, но все още не се е запознала с него.

Същевременно доц. Йовчев отказа да коментира случая, но заяви, че ще заведе дело срещу кореспондента на БНР в Стара Загора Венелина Попова за уронване престижа на лечебното заведение, което ръководи.