Срещата между главата на Българската православна църква и министрите на регионалното развитие и благоустройството и на културата се състоя в Синодалната палата.

Тя бе организирана във връзка със състоялата се на 6 декември среща на министър-председателя Бойко Борисов с патриарх Неофит за реставрацията на патриаршеската катедрала "Св. Александър Невски".

По време на разговора днес са били обсъдени конкретни варианти за основната реконструкция и реставрация на храма, и са набелязани стъпките за тяхното осъществяване.

Николай Нанков и Боил Банов са уверили синодалните архиереи, че ръководените от тях ведомства, както и цялото правителство, начело с премиера Борисов, ще съдействат на всички етапи от осъществяването на това дело и има готовност незабавно да се пристъпи към обследване на сградата и набелязване на необходимите дейности по реставрацията й.

Била е изразена благодарност от страна на патриарх Неофит и на синодалните митрополити за доброто взаимодействие с държавата и съдействието от министерствата при изграждането и поддържането на храмовете и манастирите.

В разговора са били повдигнати и въпроси за паспортизацията на храмовете и другите сгради на Българската православна църква, и за неотложния ремонт на сградата на Богословския факултет в София.