Това стана ясно от думите на министъра на правосъдието Христо Иванов по повод споразумението с Международния наказателен съд (МНС). Вчера депутатът от БСП се възмути, че то е одобрено на закрито заседание на парламента, което е огромен скандал и налага оставката на правосъдния министър.

Споразумението е за релокация на територията на България на защитени свидетели на съда и предвижда прокуратурата да се грижи за опазването им.

"Споразумението трябваше да бъде тайно, то е класифицирана информация. В този смисъл, г-н Георгиев ми поиска оставката, но се боя да не получи призовка от прокуратурата", коментира пред БНТ Иванов и поясни, че прокуратурата ще прецени дали депутатът е разгласил класифицирана информация.

По думите му, фактите около това споразумение не бива да се развяват, защото са въпрос на национална сигурност и на добри отношения с МНС.

Министърът коментира днес пред журналисти, че всички тези спекулации, в които са влезли депутатите от БСП, са абсолютна безотговорност, документът е засекретен от Министерския съвет.
Инициативата за подписването на споразумението е на Главната прокуратура. Споразумението може да бъде прочетено в секретната секция на парламента. Със него България не се ангажира с конкретен случай за приемане на защитени свидетели. Документът е рамков, съобщи БТА.

По повод притеснения, че в страната е възможно да се приемат лица, които биха застрашили сигурността, Иванов заяви, че първата защита срещу онези, които биха издирвали защитени свидетели, е да не се знае откъде да започнат търсенето.

"Хората, които търсят подобни свидетели, са опасните. Сега, благодарение на колегата от БСП, дори да не го ратифицираме, когато някой такъв "приятен човек" отвори Google да търси потенциална своя жертва, България ще излезе най-отгоре", коментира правосъдният министър и добави, че привличането на внимание по тази тема е безотговорно.

Иванов поискал среща с БСП, за да се изчистят притесненията.

"Усещането ми е, че депутатът от БСП, който поиска оставката ми, леко е объркал адреса. Поне това, което чух от неговия гняв величав, са проблеми, свързани с начина, по който в НС се е развило разглеждането. Министърът на правосъдието няма роля тук. Не виждам за какво трябва да се искат оставки, за това че България е поела своя ангажимент към колективната сигурност в международен план", попита Иванов.

Той обясни, че страната ни е направила жест - предварителен, без никакъв конкретен ангажимент, а ние го превръщаме "в някаква вавилонска история, която не прави услуга на страната ни, а е повод за политическо изявление".

Прокуратурата: Критиките са неоснователни

Междувременно от прокуратурата излязоха със съобщение, че критиките към министъра на правосъдието са напълно неоснователни.
Споразумението е подписано при официалното посещение на Председателя на Международния наказателен съд (МНС) и на Генералния прокурор към съда, в България на 20 ноември 2014 г.

"Подписването му е осъществено от министъра на правосъдието Христо Иванов и главния прокурор Сотир Цацаров и от председателя на МНС, след продължил близо три години процес на предварителна подготовка и съгласуване. Такива споразумения действат между МНС и множество други държави и съдържанието им не е публично", пише в съобщението.

В него се уточнява, че категорично може да бъде заявено, че в окончателния текст на споразумението интересите на българската държава са напълно защитени - "не само финансовото обезпечаване, но и правомощията за индивидуална преценка и неподлежащо на обсъждане или ревизия решение за всеки конкретен случай".