За миналата година сумата за отоплителния сезон е била 289.60 лв.
Увеличението е във връзка с решението на ДКЕВР за увеличение на цените на електроенергията от 1 юли 2012 г. с 13%, вместо с очакваните 10%.

Така се покрива изцяло увеличената от 1 юли цена на електроенергията, са пресметнали от МТСП.
Очаква се броят на лицата и семействата, които ще имат право да получат такава помощ, да бъде около 300 000, както е предвидено и в утвърдения бюджет на министерството.

Общо 11 милиона лева от бюджета са предвидени за компенсации на социално слабите граждани след влизането в сила на новите цени на тока, заяви преди два дни премиерът Бойко Борисов.

От днес се приемат молбите за получаване на целевата енергийна помощ, която се отпуска за период от пет месеца, който обхваща 1 ноември - 31 март 2013 г.
Право на такава помощ за отопление имат лицата и семействата, чийто средномесечен доход за предходните 6 месеца преди месеца на подаване на молбата-декларация е по-нисък от диференцирания минимален доход за отопление.
Основа за определяне на диференцирания минимален доход е гарантираният минимален доход, определян от МС.

Има ред други условия, освен дохода, на които трябва да отговарят кандидатстващите за енергийна помощ и те са свързани с възрастта, семейното положение, имотното състояние и др. Те са описани в Правилника за прилагане на Закона за социално подпомагане (ППЗСП).

От КНСБ междувременно настояха за увеличение на минимално
гарантирания доход с между 7 и 9 лева заради новата цена на тока. Това съобщи днес във Варна президентът на синдиката Пламен Димитров. Според него увеличението е необходимо, защото механизмът за енергийни помощи работи само през отоплителния сезон, а е необходима целогодишна компенсация
заради увеличението на цената на тока.
Димитров коментира още, че увеличението на тока с 13% ще доведе до увеличение и на инфлацията с около едно на сто. Президентът на КНСБ каза, че синдикатът ще настоява за увеличение на минималната работна заплатата на 330 лева от 1 януари следващата година.