Това заяви в отговор на въпроси на български журналисти в Брюксел министърът на отбраната Николай Ненчев, който участва в днешната среща на военните министри от алианса, предаде БТА.

Както вече стана ясно, НАТО смята да създаде такива центрове в България, Полша, Румъния, Литва, Латвия и Естония.  

Няма конкретна непосредствена заплаха за държавите, където предстои откриването на нови контролни и командни центрове на пакта, заяви по-рано днес генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг.

"Причината да увеличаваме присъствието си в източните части на алианса, да разполагаме сили в повишена готовност и увеличаваме силите за бързо реагиране на НАТО е реакция на поведението на Русия на изток и това видяхме в Грузия и Молдова, но също така реакция на това, което виждаме на юг", обясни той. 

Попитан дали парламентът трябва да се произнесе по подобно решение, българският военен министърът отговори, че това не е необходимо, защото нито един закон, нито от страна на Конституцията се изисква подобно нещо.

Преди дни се заговори за възможни изменения в Закона за отбраната.

Ненчев добави, че има решение на Конституционния съд, което дава основание да се приеме, че като страна от НАТО България има право на съвместни дейности и учения със страните от пакта на своя територия.

"Вече водим разговори, които вероятно ще бъдат финализирани съвсем скоро, имаме готовност да изградим този център. България е равноправен член на НАТО и би следвало да изпълняваме нашите съюзни ангажименти във всяко отношение, и не бива да има място за каквото и да е притеснение. В тази несигурна среда би следвало България, разположена на кръстопът, с очевидни проблеми, които биха могли да ни споходят във всяко отношение и естество, да подсигурим нашата сигурност", каза още министърът.

Той уточни, че засега не е определено кога центърът ще заработи, както и че финансирането му може да бъде само от нашата страна, само от НАТО или съвместно с държавите от пакта. Ненчев не уточни колко би струвала издръжката на този щаб.

Ненчев обаче изтъкна, че НАТО води преди всичко отбранителна политика и няма агресивно отношение спрямо която и да било страна.

Министърът допълни, че няма нищо обезпокоително и никакви особени нови решения не са взети от министрите на отбраната от пакта. Говорихме за подобряване на съвместната координация, разговаряхме и по миналогодишните решения от Уелс, отбеляза той. 

Междувременно стана ясно, че НАТО променя военната си стратегия, а Русия се превъоръжава.

АНКЕТА: Застрашена ли е България от кризата в Украйна?