С официална церемония на площад "Св. Георги" пред президентския дворец в унгарската столица Будапеща държавният глава Румен Радев бе посрещнат от своя колега Тамаш Шуйок.

ВИЖТЕ СНИМКИ >>>

В началото прозвучаха химните на България и на Унгария. Двамата държавни глави се поздравиха с придружаващите делегации на двете държави.

В президентския дворец Румен Радев и Тамаш Шуйок ще проведат среща "на четири очи" и ще ръководят пленарните разговори между българската и унгарската делегация.

По-рано той се срещна с министър-председателя Виктор Орбан в сградата на парламента, предаде БТА.

Задълбочаването на двустранните отношения в области от взаимен интерес, сред които енергетика, икономика, инвестиции, култура и образование, ще бъдат във фокуса на разговорите на държавния глава.

Снимка: БТА

Акцент ще бъдат и теми от регионалния и европейски дневен ред, както и въпроси в контекста на предстоящото унгарско председателство на Съвета на ЕС в периода юли-декември 2024 г.

Снимка: БТА

Българският президент е на двудневно работно посещение в Унгария по на колега си Тамаш Шуйок.

Снимка: БТА

Снимка: БТА

Двамата държавни глави ще открият в унгарската столица и Българския културно-образователен център, изграден с подкрепата на българската и унгарската държава. В новата сграда ще се помещават образователните и културните институции и неправителствените организации на българската общност, с което се осъществява дълголетна мечта на сънародниците ни в Унгария.

Снимка: БТА

В новото здание ще се помещават образователните и културните институции и неправителствените организации на българската общност: Българската двуезична детска градина, Българското училище за роден език, Българският културен, документационен и информационен център, Българският изследователски институт, Българският театър (Малко театро), Българската галерия и Администрацията на Българското републиканско самоуправление.

Построяването на сградата е осъществено с подкрепата на унгарското правителство и съдействието на българската държава.

По данни от преброяването в Унгария през 2022 г. българите наброяват 3770 души, сочи информация на отдел "Справочна" на БТА.

Между двете страни съществуват установени традиции и интензивен обмен в областта на културата и образованието. Разнообразна културна дейност развиват Българското републиканско самоуправление в Унгария и Българският културен дом в Будапеща. Създаден през 1952 г., Българският културен институт в Будапеща е първото българско държавно културно представителство зад граница заедно с открития по същото време Български културен институт във Варшава.

От 2016 г. с решение на Народното събрание на 19 октомври се отбелязва Ден на българо-унгарското приятелство.