Столицата е притегателен център за такъв вид нерегламентиран труд, какъвто е клошарството, заяви в интервю за „Фокус” Мина Владимирова, директор на Дирекция "Социални дейности" в Столична община.

„С бездомните продължаваме да работим. Вчера имахме една дама на гарата, която четири дни беше спала там. Миналия ден от Стамболийски имахме семейството с четири деца. При последния случай имаше едно семейство - съпругата има къща в Плевен, мъжът – в Пазарджик, но казват: къщата не ни храни нас. Свързахме се с колегите от дирекция „Социално подпомагане. Те познаваха случая на майката, тя е бременна с пето дете. Обещаха съдействие и дано да се получи нещо", разказа Владимирова.

Тя каза още, че се увеличават и музикантите, които пеят и свирят по подлезите (и големите паркове - б.р.), особено в района на Софийския университет. Общинската служителка уточнява, че повече от тези хора не са от ромски произход.
„Изкарват си добри парички, предполагам, и няма как да се справим с тях. Много хора спорят дали това е просия или не. И в други европейски градове има този тип улични музиканти. Факт е, че стават все повече в столицата”, каза още Владимирова.

Преди дни зам.-кметът на София Албена Атанасова съобщи в интервю пред в. "24 часа", че миналата година са внедрили свой човек в една от групите просяци в центъра и установили, че те изкарват между 2000 и 3000 лева месечно
"Решихме се на този експеримент, защото имаше бум на просяците, а ромските организации ни обвиняваха, че завиждаме на малкото пари, които печелели хората, а те нямало с какво да се изхранват. Това не е вярно. Много пъти сме предлагали работа, но те отказват да се хванат за 300-400 лв. на месец, понеже ги изкарват много по-бързо", заяви Атанасова.

Тя разказа, че дори на нея, още преди да стане зам.-кмет, са й предлагали да се занимава с просия.
"Затова твърдя, че просията е организирана. Разбира се, не се съгласих. Знам доста за “професията” от човек, който преди години седеше до “Шератон” и изкарваше добра заплата. Имаше 5 деца и живееше доста добре. Премести се в друг град, защото го понижиха в "чин" и го преместиха на по-закътана улица, но пък си купи къща", каза още Атанасова.

Тя поясни, че при просията има йерархия.
"Бяха някакви смешни имена. Помня, че най-ниското е “редник”. Спрямо стъпалото, което заемаш, те разпределят къде да стоиш. По централните места, като хотелите, са най-добрите - които плачат, молят се или имат недъзи, за да бият на очи. Виждали сте просяк с кървящи рани, които показва в жегата, за да предизвика съжаление. Опитваме се да прекратим всичко това", обяви заместничката на Йорданка Фандъкова.