Температурите в страната се доближиха, но не паднаха под нулата. Най-студено беше в Драгоман - 0 градуса и 2 десети и във Враца - 0градуса и 5 десети. В София минималната температура беше 3 градуса. За това време на годината не е необичайно да паднат и първите валежи от сняг.

Сняг валя в София. На територията на Столична община бе създадена необходимата организация за поддържане и почистване на града при зимни условия, съобщиха от общината. Поледици обаче не се образуваха, тъй като температурите се движеха около и над нулата. Заради обилния снеговалеж още в ранните часове се образуваха опашки пред сервизите за смяна на гуми.

Времето в Източна България рязко се влоши през нощта. Силен вятър и дъжд събудиха хората по Черноморието. Вълнението на морето бе 3-4 бала. Пристанището във Варна бе затворено за всички кораби. На места в Северна България дъждът премина също в сняг. Сняг валя във Врачанско, Белоградчик, Габрово, както и на прохода "Шипка".

Много силен вятър имаше в Източна България, където бе обявен и код "оранжево" за областите Бургас, Варна и Добрич. В областите Силистра, Шумен, Сливен, Ямбол и Хасково бе обявен код "жълто".*

И в понеделник усложнена ще остане обстановката в източната половина от страната, където се очакват значителни валежи - количества от 30 до 50 л/кв.м. Там ще остане и много ветровито. Очакват се пориви на вятъра до около 20-25 м/с. В цялата страна ще бъде и много студено. След това обаче, през втората половина на седмицата, ни очаква съществено затопляне.

На Пампорово вече има 5-сантиметрова снежна покривка, вятърът е съвсем слаб, а температурата на въздуха е минус 5 градуса. Съоръженията в курорта не работят.

През прохода "Петрохан” всички автомобили трябва да са оборудвани със зимни гуми. Това съобщиха от Агенция „Пътна инфраструктура". Забранено е преминаването на моторни превозни средства над 10 тона. Автомобилите с летни гуми ще бъдат отклонявани през Враца. Товарните автомобили да са без ремаркета и полуремаркета.

През прохода "Шипка" също е забранено движението на МПС над 10 тона. Проходът Троян - Кърнаре е затворен за движение на всички товарни автомобили. Мярката се налага поради рязко влошаване на метеорологичната обстановка. Всички останали МПС да се движат с повишено внимание и скорост съобразена с условията на пътя.

В зависимост от дългосрочната прогноза за времето, "Топлофикация - София" ще реши в понеделник дали да се премине към масово топлоподаване. Както винаги пускането ще започне от детските градини, училищата и болниците.


Вижте прогнозата