Наводнени са хотели и заведения на територията на общините Несебър, Поморие, Бургас и Царево. Щетите са само имуществени, няма пострадали граждани. Това съобщи за БТА областният управител Константин Гребенаров.

Всички заведения, които са на плажа в Приморско са разбити от огромните морски вълни. Под вода са северният плаж и намиращата се до него него крайбрежна алея. Вълните са отнесли намиращите се на ивицата заведения, водата е влачила хладилни витрини, плотове и други материали.

Бедствена е ситуацията в бургаското с. Лозенец, къмпинг „Оазис”, съобщи „Фокус”. Снощи големи вълни са залели постройките до плажната ивица.

Огромни вълни
заливат пристанище Царево. Вълните прехвърлят вълнолома. Има разрушени лодки.
Кметът на общината Георги Лапчев съобщи, че "невиждана вълна е влязла в залива". „Навсякъде се действа и считам, че сме овладели положението. Не мисля, че сме стигнали до нивото на бедствено положение”, категоричен бе кметът. Четири или шест са отнесените лодки.

В Ахелой е съборена част от едноименния къмпинг от силна приливна вълна и свлачища. Нивото на река Ахелой е достигнало критични прагове и има опасност от заливане на пътя Варна-Бургас.
Принудителното изпускане на язовир "Ахелой" засега е спряно.
Огромните вълни заляха и пристанището в Ахтопол, четири лодки са изчезнали, а осем са разбити.

Има залети сгради и в ниските части на град Обзор. Огромни вълни има и в Созопол. Те са отнесли съоръжения от ивицата на централния плаж.

В община Поморие са наводнени улиците „Морска” и „Чайка”, пътят за Военния санаториум и е залят бул. „Яворов”. Наводнени са една къща, дворни места на къщи, хотелите „Сънсет Резорт” и „Ахелой Палас” и дворът на почивна станция. Потънали са три лодки и е разбита една яхта. Няма жертви и бедстващи.

От пресцентъра на община Бургас пък съобщиха, че морето е заляло пътя към „Черноморски солници” и част от брега край квартал "Сарафово". Временно е преустановено подаването на сол и луга от предприятието, но място за притеснение няма – два кораба разтоварват сол в бургаското пристанище, а още два са на рейд в района на нос Емине и чакат подходящо време да влязат в порта, допълват от общината.

Бурното вълнение на морето достигна 6 бала край курорта „Камчия". Вълните са високи около 5 метра, каза доц. Атанас Палазов - директор на Института по океанология към БАН, цитиран от Дарик радио.

Огромни вълни заляха целия варненски плаж. Стихията разруши част от Морските бани, които са паметник на културата, а на много места пясъкът е подкопан, пише Варна24. Вълните прескачат вълнолома и са наводнили улицата към Морска гара. На място е изпратен екип да почисти кишата.

Голяма част от централния и южния плаж на село Кранево са наводнени, съобщи кметът Румен Николов. По думите му водата е на 100 - 150 метра след прибоя. Нанесени са сериозни щети на няколко заведения, които се намират на крайбрежната ивица. Вълните са с височина над 4 м, каза още Николов.

НИМХ
Навсякъде по Черноморското крайбрежие вълнението на морето е пет-шест бала, при максимална скала девет бала, съобщиха за БТА от Националния институт по метеорология и хидрология при БАН.
Най-високите вълни по крайбрежието на морето достигат до шест метра, а вълнението е предизвикано от силен до бурен вятър, уточниха синоптиците. Скоростта на вятъра е от 12 до 24 метра в секунда, като в района на Бургас достига до 24 метра в секунда.

Виелици на Североизток
Остава пълната забрана за придвижване на всички моторни превозни средства в областите Силистра, Разград и Шумен, съобщиха от МВР. В област Шумен се пътува само по автомагистрала "Хемус" от Шумен към Варна и в отсечката Шумен - Карнобат - Ришки проход.

До 3 метра достигат навяванията в Дулово и Ситово. Над метър са преспите в района на Алфатар.

До полунощ снегопочистващите машини в Русенско работеха, но заради силния вятър чистенето беше преустановено, тъй като роторните снегорини не можеха да виждат пътя от снежната виелица. Два от тях дори закъсаха, обясни директорът на Областното пътно управление Минчо Минчев, цитиран от БТА.

Малко преди 19 часа бе възстановено движението по пътя Русе-Бяла-Велико Търново за всички моторни превозни средства, съобщават от пресцентъра на
Агенция "Пътна инфраструктура". Пътят Русе-Разград също бе отворен за леки автомобили.

Отпадна забраната за движение на камиони над 10 тона за областите Видин, Монтана, Враца, Плевен, Ловеч, Велико Търново, Сливен, Пловдив, Пазарджик, София, Перник, Кюстендил, Благоевград, Смолян и Ямбол, съобщи министърът на регионалното развитие и благоустройството Лиляна Павлова в Министерски съвет, цитирана от "Фокус". По-късно забраната отпадна и за областите Стара Загора и Търговище.

От 18 часа започва и поетапно пропускане на автобуси, леки и товарни автомобили до 10 тона през ГКПП-Дунав мост, съобщиха от МВР.