"Мисля, че е време за точка. Разбира се, вариантът с многоточието не трябва да се зачерква изцяло, защото политическата конюнктура след последните избори е много сложна и това създава затруднения за образуване на правителство", каза проф. Близнашки.

Но той е категоричен, че страната се нуждае от силно политическо правителство и заяви, че очаква в средата на следващата седмица да се възложи проучвателен мандат.

Лично моето мнение е, че или ще имаме успешен първи мандат, или няма да имаме правителство въобще. Моето лично желание и внушение към основните политически сили е да постигнат съгласие, да намерят допирните точки на компромиса и някъде към 10 ноември да имаме съставено правителство“, каза още Георги Близнашки.

Хората, които имат малки депозити в КТБ, трябва да получат достъп до тях

Хората, които имат малки депозити в КТБ, но изключително важни за тяхното всекидневие, трябва да получат достъп до своите средства, заяви служебният министър-председател.

Той каза, че няма нищо против да се отворят банковите досиета, защото обществото го очаква.

Според някои наблюдатели това ще бъде нов 10 ноември. Имам предвид отправната точка на българския преход през далечната вече 1989 година",
допълни Близнашки.

Неговият съвет към политиците е да започнат с актуализацията на бюджета, защото там са предвидени необходимите финансови средства, за да се осигури изплащането на онези влогове в КТБ, които са в рамките на гарантирания размер.

"Ще бъде много хубаво, ако се отворят досиетата, снеме се тайната. Мисля, че това ще предизвика доста големи сътресения сред нашия политически елит“, каза още Близнашки.

Много често буквално изстисквахме бюджета, за да намерим средства за извънредните ситуации

Проф. Близнашки сподели, че много съжалява, че актуализацията на бюджета не беше направена в края на мандата на предходното Народно събрание, защото това създаде огромни затруднения в работата на служебното правителство.

"Ние много често буквално изстисквахме бюджета, за да намерим средства за извънредните ситуации, пороите и наводненията, респективно справянето с последиците от тях", каза той.

В началото на август над 80% от средствата в държавния бюджет, предвидени за публичната администрация, вече бяха изразходвани.

Като се добавят и съкращенията, които бяха направени в последния момент – поредните 5%, с които се осигуриха тези 200 милиона помощ за здравната каса, държавната администрация буквално се задъхва, каза още премиерът.