Пак задържаха италиански бизнесмен за убийството на Куциак

stat
17:42  |  13 март 2018 | Общество / Редактор Лилия Чалева /  
Протестиращи в Словакия с ключове в ръце, както и при антикомунистическите демонстрации през 1989 г. Протестиращи в Словакия с ключове в ръце, както и при антикомунистическите демонстрации през 1989 г.
Сн.: БТА

Словашките власти отново арестуваха италиански бизнесмен, заподозрян за убийството на разследващ журналист и годеницата му.
Това предаде Асошиейтед прес, като се позова на генералната прокуратура.

Антонино Вадала е бил арестуван тази сутрин в град Михаловце. Задържането е било извършено по искане на италиански съд, издал европейска заповед за арестуването на бизнесмена заради свързано с наркотици престъпление. Италия иска той да бъде екстрадиран.

Вадала беше един от седмината италианци, задържани като заподозрени за убийството на Ян Куциак и Мартина Кушнирова. Журналистът и годеницата му бяха открити застреляни в дома им на 25 февруари.

В последния си, недовършен материал Куциак е писал за връзките между Вадала, за когото се твърди, че е част от италианска престъпна организация, и хора, близки до словашкия министър-председател Роберт Фицо.

Убийството на журналиста и годеницата му предизвика политическа криза, която заплашва коалиционното правителство на Фицо.

Опозицията поиска вот на недоверие срещу правителството и гласуването беше насрочено за следващия понеделник.

Словакия - от стабилност към хаос след смъртта на журналист >>

В петък 50 000 човека се събраха в столицата Братислава на най-голямата демонстрация в Словакия след падането на комунизма. Те поискаха оставката на правителството и пълно разследване на убийството на Куциак и неговата годеница Мартина Кушнирова.  Протестиращите скандираха "Стига толкова Фицо" и дрънчаха с ключове, също както бе при антикомунистическите демонстрации през 1989 г. Хиляди хора излязоха на подобни протести в други словашки градове.

Вчера словашкият министър на вътрешните работи Роберт Калиняк обяви, че подава оставка.


Последно в Общество


България през 4-ия мандат на Путин

Емоционално или прагматично ще се развиват отношенията между България и Русия?