„Нямам никакво намерение да ги помирявам по простата причина, че Слънчев бряг прилича на селски кокошарник - гащи, чорапи, кинкалерия. Нито е курорт, нито му отива на Слънчев бряг. Ако искат да е курорт, ако искат да е перла, просто трябва да го приведат във вида, в който сега не е. Разбирането между АД-то и хотелиерите минава през махането на гащите и чорапогащниците от алеите, и от всичко това, което се прави*”, каза Бойко Борисов, който преди това се поклони пред мощите на Св. Йоан Кръстител, които бяха пренесени в реновираната църква „Св. Св. Кирил и Методий”.

Премиерът посочи още, че министърът на икономиката, енергетиката и туризма Трайчо Трайков трябва да прецени дали да бъде сменено ръководството на акционерно дружество "Слънчев бряг" заради нестихващия конфликт със съюза на частните собственици на хотели.

Незаконните обекти в курорта "Слънчев бряг"  трябва да бъдат  премахнати, категоричен беше премиерът Бойко Борисов в Созопол. Той каза това по повод на разрушаването на басейни в курорта в разгара на туристическия сезон.

Незаконно строителство премахваме и на язовир "Ивайловград", и на язовир "Искър". А що се отнася за разгара на сезона, сега  му е дошло времето на събаряне. Да са ги махнали собствениците, когато трябва. Това не са хора, които искат да печелят от  туризъм, това са вредители, затова и отношението ми към тях е  такова”, посочи премиерът. Според него най-ценното за един курорт, освен морето и плажа, са археологията, църквите и манастирите, които са много по-привлекателни за туристите. 

По-рано днес премиерът присъства на част от Божествената света литургия в новостроящия се храм "Св. Прокопий Варненски" във Варна, където коментира пред журналисти, че е за въвеждането на вероучение в училищата.

В неделя Борисов ще открие първия етап от въвеждането в експлоатация на новоизградената подстанция „Хелиос” 110/20 Кв. Подстанцията е предназначена за електрозахранване на обектите в „Слънчев бряг”.  


*Протестиращите в Слънчев бряг хотелиери и ресторантьори искат ръководството на курорта да не се събира такса за инфраструктурата, която трябва да се плаща по два пъти - на община Несебър във вид на данъци и такси, и на Акционерното дружество, като такса за поддръжката на алейната мрежа, тротоарите и зелените площи. Иска се да се отмени въведената такса за достъп на коли в курорта, променените условия за поставяне на временни търговски обекти.
Протестите бяха и срещу променените условия за поставяне на временни търговски обекти. Недоволните настояваха за оставките на председателя на борда на директорите на акционерното дружество Златко Димитров и изпълнителния директор на дружество Мария Михалева заради превишаване на правомощията, "налагане на рекет на всички, които извършват дейност в курорта, както и за създаване напрежение".