Новите санкции срещу сирийския режим ще влязат в сила незабавно, посочи и говорител на дипломат №1 Катрин Аштън, цитирана от АФП, предаде БТА.

Пет нови имена на приближени на сирийския президент ще бъдат включени утре в списъка на сирийците, които нямат право на европейски визи и чиито авоари бяха замразени.

Аштън призова и Съвета за сигурност на ООН да действа незабавно, за да се сложи край на насилието в Сирия.
"Време е Съветът за сигурност да вземе ясна позиция относно необходимостта да се сложи край на насилието", подчерта дипломат №1. Тя поясни, че се очаква Съветът за сигурност на ООН да се събере на спешно заседание по-късно днес.

ЕС вече прие три пакета от санкции срещу Дамаск. Те са насочени срещу лидерите на режима, в това число и самия президент, както и срещу фирми, свързани с властта. Някои от санкциите визираха и ръководители на Корпуса на гвардейците на ислямската революция на Иран, обвинени, че подпомагат режима на Башар Асад да потуши протестите. 

Град Хама е сцена на големи протести срещу режима и е символ на борбата срещу сирийския режим след кървавата репресия през 1982 г. на бунт, организиран от Мюсюлманските братя. Смята се, че тогава са загинали 20 000 души.

Същевременно генералният секретар на НАТО Андерс фог Расмусен заяви в интервю за френския в. "Миди либр", че няма необходимите условия за интервенция на многонационалните сили в Сирия. Той направи паралел с Либия и припомни, че в северната африканска страна НАТО води операция, основаваща се на ясен мандат на ООН и ползваща се с подкрепата на страните от региона. По отношение на Сирия тези две условия не са изпълнени, каза генералният секретар.

Американският президент Барак Обама обяви, че е ужасен от събитията в Сирия и увери, че Вашингтон ще положи усилия за още по-голямата изолация на режима на Асад.
Италия и Германия поискаха спешно заседание
на Съвета за сигурност, докато британският външен министър Уилям Хейг прикани за повече международен натиск над Дамаск. Белгия подкрепя позицията на Франция за задълбочен дебат в Съвета за сигурност, за да се даде ясен сигнал на сирийския режим, че това насилие трябва незабавно да престане.

Днес обстрелът на град Хама продължава, съобщи Ройтерс. "Никой не може да напусне града, защото войниците и милициите Шабиха стрелят безразборно с картечници", каза местен жител в телефонен разговор с Ройтерс. По първоначални данни още най-малко четирима души са загинали.