Президентът на Сирия Башар ал Асад разпусна предишното правителство преди две седмици, демонстрирайки по този начин желание да извърши промени в страната в отговор на исканията на протестиращите, посочва АП. След това президентът назначи Адел Сафар за премиер.

Уалид Муалем запазва поста си на външен министър, предаде Ройтерс. За министър на вътрешните работи е назначен Ибрахим аш Шаар, който досега е бил служител в сирийското разузнаване. Директорът на фондовата борса в Дамаск Мохамад ал Джилилати ще поеме финансовия портфейл.

Засега повече подробности по състава на новото сирийско правителство не са известни.

Правителството в Сирия има относително малка власт, тъй като законодателната, изпълнителната и съдебната власт от 48 години са подчинени на управляващата партия БААС или по-точно на нейния председател, който разполага на практика с неограничена власт, гарантирана от службите за сигурност. През тези 48 години властта е била в ръцете на фамилията Асад, напомня Ройтерс.

Протестите в Сирия, където управлява един от най-авторитарните режими в Близкия изток, избухнаха преди около месец и бързо се разраснаха. Десетки хиляди протестираха в редица градове с искания за радикални политически реформи. По време на сблъсъците със силите на реда и с армията загинаха над 200 души.