В местната болница не достигат легла за пострадалите и някои от тях са лекувани на пода, предаде БТА.

Демонстрантите подпалиха сграда на управляващата партия Баас. Те освен това счупиха каменна статуя на Базил ал Асад - покоен брат на президента Башар ал Асад. Хиляди хора се събрали на протест в Дераа след петъчната молитва срещу авторитарния режим на президента Башар ал Асад, разказаха очевидци. Силите за сигурност открили стрелба по демонстрантите с бойни патрони.

Сирийската официална информационна агенция САНА съобщи за стрелбата в Дераа. Според нея обаче "вандали" открили огън по демонстрантите и силите за сигурност, като убили полицай и шофьор на линейка, и ранили десетки хора. Държавната телевизия излъчи репортаж, на който се вижда как няколко маскирани мъже стрелят.

Протестите срещу режима, които започнаха в Сирия миналия месец, започнаха именно от Дераа. Десетки хора бяха убити от началото на демонстрациите. Протести избухнаха днес и в западния централен град Химс, чийто губернатор бе уволнен вчера от президента, както и в предградието на Дамаск Хараста, където бе чута стрелба. В друго предградие на сирийската столица - Дума, където през последните няколко дни непрекъснато има демонстрации, телефонната връзка е прекъсната. Очевидец разказа пред Ройтерс, че полицаи били с палки сунитски демонстранти, които излизали от джамия в Дамаск.

Близо 3 хиляди души демонстрираха днес в пет селища в Северна Сирия в район с преобладаващо кюрдско население, предаде Франс прес. Те скандираха лозунги за отмяна на извънредното положение, което е в сила в страната от половин век, за преодоляване на етническите разделения и за освобождаване на политическите затворници. Демонстрациите се състояха, въпреки че президентът Асад даде вчера сирийско гражданство на 300 хиляди кюрди в североизточната част на страната, които досега бяха регистрирани като чужденци.

Последна актуализация в 21,49 ч.