В политически план на това правителство няма алтернатива, заяви той в 15-минутно изявление ден преди вота на доверие, който ще покаже дали премиерът ще запази мнозинството си в парламента, предаде Ройтерс, цитирана от БТА.
Миналия декември правителството оцеля след два вота.

По време на изказването му депутатите от опозицията не присъстваха в залата. Опозицията упражнява легитимното си право на критика, но днес тя е разделена, бих казал, че дори е изчезнала, отбеляза Берлускони пред полупразната зала, уверявайки, че кабинетът му, за сметка на това, разполага с "политически единно мнозинство".

Изпадането в малцинство на десницата при парламентарния вот онзи ден е само технически инцидент - тежък, разбира се, но без всякакви политически последици, добави премиерът в речта си, несъдържаща нито един конкретен ангажимент. Правителството ни ще върви напред, без някой да му поставя условия, убедено заяви Берлускони.

На опозицията, която иска оставката му, Берлускони отвърна: "Чувстваме се по-отговорни от всякога да продължим мандата си". Кой ще повярва, че едно служебно правителство ще има повече сили от нас да приеме непопулярни мерки, отбеляза той във връзка със слуховете, че е възможно съставяне на временно правителство, което да осъществи изборна реформа и да управлява до свикването на предсрочни избори. Искаме да използваме възможно най-добре остатъка от мандата си, за да пристъпим към реформи, добави Берлускони .

Премиерът обеща кабинетът му да завърши институционалните и съдебните реформи, с които се е ангажирал. Той увери аудиторията, че скоро ще бъде приет декрет за съживяване на икономиката и че Италия остава твърдо решена да балансира бюджета си до 2013 г. Берлускони бе категоричен, че предсрочни избори няма да решат проблемите.

Междувременно италиански бизнесмен реши, че може да превърне в доходоносен бизнес гаф на премиера и създаде марката "Бунга бунга". Името й е вдъхновено от еротичен ритуал, за който милански прокурори, разследвали Берлускони, твърдят, че се разигравал в премиерските вили, припомня Франс прес.

Създателят на марката "Бунга бунга" е Карло Пагани, собственик на фирма в Бергамо, наречена "Кастелбърг текнолъджис". В нея работят 40 души, които произвеждат аксесоари и бижута от пластмаса, главно за компании като "Марс", "Л'Ореал" и "Прада". Сега фирмата ще произвежда под новата марка "Бунга Бунга" пластмасови гривнички, от които се излъчват аромати, имащи, според твърденията, свойствата на афродизиак.

"Когато за първи път чухме думата "бунга бунга", тя ни прозвуча като магическо заклинание", казва Пагани. "За нас думата "бунга бунга" има положителен смисъл. Тя означава наслада от живота, младост", уверява предприемачът. Точният превод на "бунга бунга" все още не е ясен. 

От началото на септември досега бизнесменът вече е продал 100 000 гривнички със свойства на афродизиак. Те се продават в 20 000 вестникарски будки в цяла Италия, а след няколко месеца ще се появят и в Швейцария. Фирмата вече има договори за разпространение с Франция, скандинавските страни, Германия и Русия.

Гривничката ще бъде само началото на дълга серия от артикули, произведени под марката "Бунга бунга". Сред тях ще има колиета, ключодържатели, парфюми, дезодоранти, лосиони за тяло, тоалетно мляко, бельо, дрехи и часовници.

Пагани не е първият бизнесмен, вдъхновил се от ритуала бунга бунга. Така вече се нарича бар в Ливорно, в Тоскана. В Лондон има ресторант с подобно име.