"След извършен анализ стигнахме до извода, че КНДР е извършила изпитание на ядрена бомба с мощност на взрива около 10 килотона", съобщи представител на южнокорейското министерство на отбраната, съобщи първо агенция Йонхап, цитирана от ТАСС и БТА.
Това е най-мощният ядрен тест на Северна Корея досега.

Северна Корея официално потвърди по-късно, че е извършила ядрен опит, за да се противопостави на "американската враждебност".

"Нашите ядрени учени проведоха опит с ядрена експлозия на новоразработена ядрена бойна глава на ядрения полигон в северната част на страната", обяви говорителка по севернокорейската държавна телевизия.
"Нашата... партия изпрати поздравително послание до нашите ядрени учени за това, че проведоха успешна експлозия на ядрена бойна глава", допълни тя.

Севернокорейската държавна телевизия увери, че при опита не е изтекла радиация и той няма последици за околната среда.

Днес страната отбелязва Деня на основаването си.

Геофизическият институт на САЩ съобщи по-рано, че е регистрирал земетресение с магнитуд 5,3 в Северна Корея - на повърхността и близо до полигона за ядрени тестове Пунгери.

Досега Северна Корея е провела общо пет ядрени опита - през 2006, 2009, 2013,  през януари тази година, припомня ТАСС. Мощността на изпитаната днес атомна бомба е била около 10 килотона. За сравнение, при опита през януари е било използвано устройство с мощност 6 килотона.

Съветът за сигурност на ООН ще се събере днес на извънредно заседание след севернокорейския ядрен опит, предаде ТАСС, като се позова на южнокорейската национална информационна агенция Йонхап.
Консултациите ще започнат в 21 ч. (14 ч. българско време).

Северна Корея определи като престъпни резолюциите на ООН, съдържащи санкции срещу нея.
Северна Корея ще продължи стратегическия курс на паралелно развитие на икономиката и укрепване на ядрения арсенал, докато Съединените щати и техните съюзници представляват заплаха за нея, подчерта цитираният представител на севернокорейското външно министерство.

Русия е сериозно обезпокоена от ядрения тест на Северна Корея, заяви днес руският външен министър Сергей Лавров, цитиран от ТАСС. Лавров подчерта, че резолюциите на Съвета за сигурност на ООН трябва да се спазват стриктно. Руският външен министър направи този коментар в Женева, където започна преговори с държавния секретар на САЩ Джон Кери, посветени на конфликта в Сирия.

Всички провокативни действия на Северна Корея ще имат сериозни последици, предупреди президентът на САЩ Барак Обама.

Американският президент потвърди ненарушимия ангажимент на САЩ към сигурността на техните съюзници в Азия и по целия свят. Във връзка с това Обама се обадил по телефона на южнокорейския президент Пак Гън-хе и на японския премиер Шиндзо Абе.

Съединените щати ще работят в тясна координация с Япония, Китай, Русия и Южна Корея за оказване на натиск върху Северна Корея след извършения от нея пети ядрен опит, заяви американският помощник-държавен секретар за Източна Азия и Тихоокеанския регион Даниъл Ръсел, цитиран от Ройтерс и БТА.

Преди среща в Токио с японския министър на външните работи Фумио Кишида, Ръсел определи новия тест като "ускорен модел на много сериозна провокация, която нарушава международното право и заплашва регионалната стабилност".

Пекин призова към сдържаност

Китай се обяви твърдо против новия севернокорейски ядрен опит, предаде Ройтерс, като се позова на изявление на китайското министерство на външните работи.
Китай ще изпрати дипломатически протест до севернокорейското посолство.

Пекин призова енергично Пхенян да се въздържа от каквито и да било действия, които биха влошили ситуацията.

Китай ще продължи да се стреми към превръщането на Корейския полуостров в зона, свободна от ядрени оръжия, и за постигането на тази цел ще се опитва да поддържа шестстранните преговори за севернокорейската ядрена програма.

По-рано, в първата си реакция, Китай призова цялата международна общност да прояви сдържаност, предаде Ройтерс, като цитира коментар на държавната информационна агенция Синхуа.

Никой няма интерес от хаос или война на Корейския полуостров, отбелязва Синхуа.

Агенцията признава, че севернокорейският ядрен опит не е бил мъдро решение, но подчертава, че решението на Южна Корея да приеме американска противоракетна система също е нарушило сериозно стратегическия баланс в региона.