Пред събралите се десетки хиляди хора на традиционния национален събор на социалистите под върха Бузлуджа Станишев попита: "Днес ние търсим мандат от вас. Имаме ли го?" На това множеството отговори мощно: "Да".

Станишев отбеляза, че през последните по-малко от два месеца парламентът и правителството в трудна среда на агресия и нетърпимост е успяло да направи повече от правителството на Бойко Борисов за 4 години.

"Днес тези, които протестират, казват: "Оставка, махайте се". Ние казваме: "Знаем, че е трудно, но няма да дадем правителството на Пламен Орешарски да стане плячка на задкулисни политически и икономически интереси и реваншизъм",
отбеляза Станишев.

Лидерът на левицата подчерта, че социалистите няма да се поддадат на шантаж, на рекет, но са готови да разговарят с всеки, който има идеи и е готов да работи за националните приоритети.

Готови за диалог

Протягаме ръка на всеки от дясно, център и на опозицията в лицето на ГЕРБ, посочи той, но допълни, че разговорът изключва ултиматуми и означава чуваемост и от другата страна.

В словото на Орешарски, което бе прочетено пред социалистите, също се посочва желанието да диалог. В него обаче премиерът уточнява, че е премиер на всички и е длъжен да чува всички.

Социалистическият лидер каза пред множеството на Бузлуджа, че България трябва да се върне към нормалност, да има диалог, демокрация, равни права за бизнеса, социални грижи за хората и преодоляване на бедността.

Поехме ангажимент пред хората на изборите. Ангажимент за промяна и ние тази промяна ще я реализираме, уточни Станишев.

Сега се опитва да се създаде политическа криза в немалка степен, инспирирана от кръгове, които имат своя икономически и политически интереси и които са част от българската олигархия през последните 15-20 години. От средата на 90-те един и същи кръг командва, създава сценарии и политически проекти, сред които и проекта "Бойко Борисов", добави Станишев. Той заяви, че "зад протестите стои кръгът "Капитал", Икономедия и другите структури".

Той изказа мнение, че протестиращите срещу кабинета не са цяла България, и че в страната има и друга гледна точка.

Станишев получавал идеи от социалисти "да бъде пренесена Бузлуджа на жълтите павета в столицата".

"Много беше съблазнително да направим това и ние да блокираме столицата. Но ние сме различни, ние не търсим агресия, конфронтация и сблъсък с никой наш сънародник. И днес на 122-ия рожден ден на българските социалисти, нашето място е тук на Бузлуджа, на тази свещена поляна. Тази година поляната не може да ни събере – над 50 000 социалисти. Днес десетки хиляди български граждани сме тук, за да дадем кураж на правителството и на Пламен Орешарски. Благодаря ви от името на Пламен",
обърна се Станишев към събралите се социалисти.

След това лидерът на левицата се обърна към премиера публично, с призива да си върши работата и да направи това, което е записано в плана му. Според Станишев, ако Орешарски изпълни всичко това, то той ще има "твърда, безрезервна, категорична и много мощна подкрепа от всички социалисти в България".

 "Обичам ви, всички ние обичаме България, да живее България", завърши словото си Станишев.

Премиерът Пламен Орешарски не дойде на събора на Бузлуджа, тъй като в последния момент служебни ангажименти не са му позволили да присъства, но от негово име бе прочетено слово с благодарности до социалистите.

Вижте останалите послания на политиците на Бузлуджа

Вижте снимки от събора