Той припомни, че често е помагал на Бойко Борисов като кмет на София, но отношението му партия ГЕРБ винаги е било еднозначно и последователно.

Пред ТВ7 Станишев призна като своя грешка това, че не се е противопоставял на президента Първанов. Като тема, по която е трябвало да вземе отношение, той посочи настояването на бившия държавен глава да се запише мажоритарния елемент в парламентарните избори. „Не съм озлобен към ГЕРБ”, обяви Станишев. Той обаче отсече, че смята, че това, което те правят, е вредно за държавата. „Държавата се разпада, механизмите й се разпадат и това е изгодно за Борисов”, каза шефът на БСП. Станишев разкритикува премиера, че е раздал парите на хората от „Горубсо" в Мадан и в ОЦК в Кърджали като милостиня, а не като заплащане за достойно изработен труд.

Лидерът на БСП Сергей Станишев обяви, че не знаел за принадлежността на Георги Първанов към бившата Държавна сигурност, когато през 2007 година Комисията по досиетата установи, че тогавашният президент е бил сътрудник на службите с агентурен псевдоним Гоце, съобщи БЛИЦ. Станишев подчерта, че не осъжда никого от съпричастните към разузнаването. "Няма как да хвърляме вина, защото рискуваме да откажем хората от желание да работят за страната", категоричен бе Станишев, като уточни, че така всяка смяна на властта би била рискова за агентите, работещи за разузнавателните структури на предишната. С твърдата си позиция червеният лидер отхвърли мълвата, която от няколко години разнася слуха, че Първанов целенасочено е бил осветен като агент на ДС.

За сметка на това Станишев разкритикува остро решението на премиера Бойко Борисов за спиране на проекта за АЕЦ "Белене". "Промяната в позицията на правителството за мен е неразбираема и е безотговорно отношение и към парите на данъкоплатците и към цената на тока в бъдеще. Трябва да е ясно, че без "Белене" ще внасяме ток и цената ще бъде много по-скъпа, а българската ядрена енергетика най-вероятно ще приключи. Всички приказки как ние ще си платим, ще купим един реактор и ще го сложим в Козлодуй... Това не може да стане по-рано от след 12 години. Трябва да се знае, че "Белене" е български проект с 51% българско участие", настоя Станишев.

Той цитира изказване на премиера Бойко Борисов от 8 април 2011 г. от негово участие в телевизионно предаване, където премиерът казва: „Белене” я няма, както искат сините, съдим се за 600 млн. евро. 2017 и 2019 г. падат 5-ти и 6-ти реактор на „Козлодуй”. Турция си прави централа. Следващият премиер ще трябва да ме пита, защо съм се подвел под натиска на популистите, ликвидирал съм ядрената енергетика в България и съм дал на Турция да направи централа от тях да купуваме ток. Няма ли да се срути икономиката и да фалира държавата. Това е национална сигурност”.
Тези думи важат и днес, аз споделям тази негова позиция, каза Сергей Станишев, цитиран от "Фокус".
Станишев съобщи, че дъщеря му Дария днес е проходила.