Двете страни подкрепят също обявените неотдавна решения от Италия и Испания за скорошна фискална консолидация и особено намерението на италианското правителство да постигне балансиран бюджет година по-рано от първоначалния план.

Двамата европейски лидери подчертават, че бързото прилагане на обявените мерки ще бъде от огромно значение за възстановяване на доверието на пазарите.

Съгласно решението от 21 юли Франция и Германия са убедени, че анализът на ЕЦБ ще предостави подходящата база за вторични пазарни интервенции, както и ще помогне да се определи при какви обстоятелства финансовата стабилност на еврозоната като цяло е в опасност, се казва в декларацията.

Заместник-министрите на финансите на страните от Г-20 (най-големите икономики в света) са провели рано тази сутрин конферентен телефонен разговор, за да обсъдят европейската дългова криза и намаляването на кредитния рейтинг на САЩ.

Премиерът на Великобритания Дейвид Камерън и президентът на Франция Никола Саркози в телефонен разговор обсъдиха снощи кризите в еврозоната и САЩ, съобщи говорител на британското правителство, цитиран от АФП. Тази нощ се очакваше, че телеконференция ще проведат и всички министрите на финансите на Г-7, но най-вероятно тя ще се проведе сутринта в понеделник, преди отварянето на пазарите.

По-рано днес в отговор на въпрос дали още смята, че България трябва да се присъедини към Еврозоната, премиерът каза: "Не. Вече Еврозоната трябва да се промени и да станат дисциплинирани и да си направят дефицитите, такива каквито са в България, и едва тогава бихме се присъедини към Еврозоната”.

Президентът на Европейската централна банка (ЕЦБ) Жан-Клод Трише поиска Управляващият съвет, който определя политиката на банката, да вземе днес крайното си решение за закупуването на италиански държавни облигации, съобщи източник на ЕЦБ. Ако бъде взето решение за намеса, ЕЦБ и националните централни банки ще започнат да купуват бонове при отварянето на пазарите в понеделник, каза още източникът, предаде БГНЕС.