САЩ обявиха, че осъвременяват и прецизират санкциите срещу Русия, срещу проруски компании и лица заради конфликта в Украйна, предаде Асошиейтед прес, цитирана от БТА.

Министерството на финансите обяви, че е добавило 26 физически и юридически лица към "черния списък", замразявайки всичките им евентуални авоари в САЩ. Властите забраняват също на американци да имат бизнес отношения с лицата и фирмите от списъка.

От министерството подчертаха, че стъпката цели да запази ефективността на съществуващите санкции, а не да разширява наказателните мерки в отговор на ескалирането на украинската криза.

"Днешната стъпка изтъква решимостта ни да запазим натиска върху Русия за това, че нарушава международното право и подклажда конфликта в Източна Украйна", каза директорът на Отдела за контрол върху чуждестранните активи към министерството Джон Смит.

"Посланието ни е ясно - ще продължим да действаме, за да гарантираме ефективността на санкциите си", добави той.

Кои влизат в списъка

Ограничителните мерки засягат 11 физически и 15 юридически лица, главно от Русия, отбелязва ТАСС. В списъка попадат руската Експортно-импортна банка, Проминвестбанк и Руски фонд за преки инвестиции, а също дъщерни фирми на Внешекономбанк и "Роснефт".

Ройтерс посочи, че финансовото министерство е наложило мерки срещу осем юридически и физически лица в Русия и Украйна, които са предоставяли помощ на Генадий Тимченко, известен руски милиардер, търговец на газ, санкциониран преди това заради връзки с Кремъл.

Обект на нови санкции са също две фирми, подпомагали Борис Ротенберг, руски бизнесмен и съюзник на руския президент Владимир Путин.

В списъка фигурират също синът на Борис Ротенберг - Роман Ротенберг - и синът на бившия президент на Украйна Виктор Янукович - Александър Янукович.

Руски "контрасанкции"

Новият указ на президента Владимир Путин за унищожаване на стоките с наложено ембарго (земеделски продукти) в рамките на руските контрасанкции "вероятно цели да покаже сериозните намерения на държавата - щом ни налагат санкции, ние също налагаме санкции", пише "Ведомости", цитиран от Би Би Си, цитирана от БТА.

Контрабандно внесените в Русия хранителни стоки от държавите в списъка с контрасанкции ще трябва занапред да бъдат унищожавани на самата граница, напомня вестникът.

"Официалните лица се мъчат да обосноват унищожаването на храна в една страна, която през историята си много пъти е страдала от глад", изтъква изданието.
 
Освен въпроси на етиката се появяват и проблеми за институциите в Русия - новите пълномощия на граничари, митничари и подизпълнители за изгаряне на храната гарантирано ще раздуят пазара за търговия с конфискувани стоки, ще предизвикат разпространение на организираната престъпност и корупцията, подчертава вестникът.