Според Петер Сиярто приетата днес резолюция на Европейския парламент срещу политиката на страната му е "нова атака на мрежата на Джордж Сорос срещу Унгария", предаде Ройтерс, цитирана от БТА.

"Европейските институции явно не могат да приемат факта, че правителството на Унгария продължава да води политика в сферата на миграцията, която е насочена изключително и само към гарантиране сигурността на Унгария", заяви Сиярто.

В сряда евродепутатите приеха резолюция, според която положението с основите права в Унгария оправдава започване на процедура за налагане на санкции срещу Унгария, пише в официалния сайт на Европейския парламент.

Te установяват сериозно влошаване на върховенството на закона и демокрацията, заявяват, че спорните закони трябва да бъдат отменени или оттеглени и средствата от европейските фондове да бъдат под наблюдение.

В обобщение на дебата от миналото пленарно заседание, евродепутатите смятат, че настоящото положение на Унгария в областта на основните права оправдава започването на официална процедура, която да определи дали има явна опасност от сериозно нарушение на ценностите на ЕС от страна на държава членка.

Резолюцията призовава:

• за активиране на член 7, параграф 1. Евродепутатите възлагат на комисията на Европейския парламент по граждански свободи, правосъдие и вътрешни работи да изготви официална резолюция за пленарно гласуване;

• унгарското правителство да отмени законите, които затягат правилата за неправителствените организации и лицата, търсещи убежище, както и да постигнат споразумение със официалните власти на САЩ, за да се позволи на Централноевропейския университет да остане в Будапеща като свободна институция;

• Европейската комисия да наблюдава стриктно как унгарското правителство разходва средствата от европейските фондове.