След като преди време Цветан Цветанов заплаши, че ще кръщава имената на полицейски операции на такива магистрати, този път повод за недоволството му стана задържаният вчера наркобос.

Ицо Байков беше зрелищно арестуван заедно с трима от приближените си близо до "Пирогов". От ГДБОП веднага изтъкнаха, че преди няколко месеца той е бил задържан в жилище с наркотици и незаконно оръжие, но бил освободен, защото съдът счел, че апартаментът не е на негово име и няма доказателства, че те са негови.

"Байков не за първи път се задържа, като при един от опитите, когато беше задържан, съдът не счете, че наркотиците и оръжието, намерени в дома му, са негови", повтори тази сутрин bTV Цветанов възмутен, като добави, че това е нормално за българския съд. 

Вицепремиерът каза още, че се надява някога да стигнем нивото във Великобритания, давайки пример с навременните арести и присъди по време на размириците там. Той бе категоричен, че няма да допусне появата лица, които бяха емблематични за годините на прехода.

По повод публикация, в която се твърди, че наркобосът се е хвалил как плаща на МВР и заради това е недосегаем, министърът заяви: "Ако Байков е бил покровителстван по някакъв начин, то това е било на ниво районно управление".

Накрая той изтъкна, че се надява съдия Владимира Янева (неговата семейна приятелка, която беше назначена със скандал за шеф на Софийски градски съд - б.р.), да положи максимални усилия да промени статуквото.
"Фактът, че имаше остри реакции по отношение на нея, включително и политически, означава, че някой не иска съдебната система да се променя", категоричен бе вътрешният министър.

По-късно днес обаче от прокуратурата опровергаха Цветанов за пускането на наркобоса. Разследващ полицай е инициирал прекратяване на разследването срещу Ицо Байков за наркотици, съобщи БТА, като се позова на информация от държавното обвинение.
При първото му задържане се оказало, че не може да му бъде търсена отговорност за незаконно оръжие, защото бил намерен само газов пистолет. Така разследването останало само за притежание на наркотици, но разследващият полицай преценил, че то трябва да бъде прекратено, тъй като няма доказателства дрогата да е негова.
Прокуратурата уважила предложението му и сега производството се води срещу неизвестен извършител.

Справка в деловодната система на Софийския градски съд пък сочи, че срещу Христо Байков вече има внесен обвинителен акт за грабеж. Той е подсъдим с още трима души. В края на април градската прокуратура е внесла в съда шестте тома по разследването. Първото заседание е било точно два месеца по късно. Но ход на делото не е даден, защото Байков бил без адвокат, а друг от подсъдимите не се явил. Следващото заседание е на 20 октомври.

Вчера от МВР обявиха, че последният арест на Байков е заради жалба за изнудване на бизнесмен. От районната прокуратура заявиха, че все още не разполагат с материалите по делото, но очакват да ги получат днес.

Междувременно Цветанов коментира и предстоящите избори, като заяви, че ГЕРБ не се притеснява от кандидатурата на Меглена Кунева за президент и си поставя за задача да спечели местния вот в поне 12 области.