В края на парламентарния сезон мнозинството гласува на първо четене децата задължително да ходят на забавачка от 5 до 7 години.  В противен случай за родителите бяха предвидени глоби.  Промяната се предвиждаше да влезе в сила от тази есен.  Оказа се обаче, че тя е неприложима заради липса на материална база и финансова обезпеченост, което накара депутатите да я отложат. 

Парламентът днес отложи и гласуването на текстовете в закона, които трябваше да определят къде да се обучават - 5-годишните деца след влизане в сила на  задължителната забавачка.  Много от депутатите възразиха срещу възможността предучилищната подготовка на децата да става и в училище, предаде БТА.
 
Измененията предвиждат предучилищната подготовка на малките две години преди постъпването им в първи клас да бъде задължителна, но не по-рано от годината, в която детето навършва 5 г. Според текстовете предучилищната подготовка на тези деца може да става в подготвителните групи в детските градини или в училищата, като родителите не заплащат такса за обучение.

Янаки Стоилов от Коалиция за България заяви, че не приема 5-годишните да имат предучилищна подготовка в училище, тъй като "малчуганите се вкарват в една неприсъща на възрастта си среда".  Според него трябва да се предвиди тези деца задължително да осъществяват тази подготовка в детските градини, а 6-годишните - по желание на родителите - или в училище, или в детска градина.

Лютви Местан от ДПС пък предложи изричен текст, че ако в едно населено място има и детска градина, и училище, 5-годишните да бъдат в детската градина, а 6-годишните - в училище. 
"В противен случай се създава риск 5-годишни да посещават училище, а 6-годишни - детска градина, мотивира се той.

Подобно е мнението и на председателя на парламентарната комисия по образование Огнян Стоичков ("Атака"), който също предложи подготовката на децата за училище 2 години преди постъпването им в първи клас да се извършва в подготвителни групи към детските градини, а само ако това е невъзможно - в училище.

Параграфът ще се прецизира и вероятно още утре ще влезе отново в дневния ред, заяви новият заместник-министърът на образованието Милена Дамянова пред журналисти в кулоарите на парламента.
"Всъщност с въвеждането на задължителната предучилищна подготовка ние не правим нищо ново, освен че държавата поема финансов ангажимент и осигурява допълнителни средства, помагала и транспорт", посочи тя и припомни, че 84% от децата ходят на детска градина.

За притесненията на депутатите къде да се провежда предучилищната подготовка Дамянова обясни, че се залага на избора и решението на родителя дали ще изпрати детето си в училище или в детска градина. Изключение са населените места, където няма детска градина, а има училище или обратното. Тогава родителите ще трябва да се съобразят с условията.
"Има над 160 общини, които са заявили желание и готовност за въвеждане на предучилищната подготовка, а на останалите даваме отсрочка от 2 г.", добави зам.-министърът на образованието.