Почти всички парламентарни групи са направили предложения в тази насока. Това каза в интервю за „Фокус” Огнян Стоичков, председател на парламентарната Комисия по образование.

"Реалното влизане в сила зависи от бюджета на държавата и от финансовата подготовка на тази програма. Между една и две години е нормален срок да се преведат в изпълнение възможностите на общините за материалната база, да подготвят преподаватели и възпитатели. Да се подготвят всички необходими, дори и транспортни средства за отдалечените райони, където има петгодишни дечица по селищата, а няма наблизко училище. Всичко това изисква не само финанси, но и една организационна подготовка, снабдяване, обучение. След което да си позволим лукса петгодишните да ги въведем в една адаптирана за тяхната възраст среда и те да бъдат комфортно обучавани", каза Огнян Стоичков.

В края на парламентарния сезон мнозинството гласува на първо четене децата задължително да ходят на забавачка от 5 до 7 години. В противен случай за родителите са предвидени глоби. Министърът на образованието също заяви, че между първо и второ четене на закона, ще поиска общините да имат право на срок от 2 години, вместо на една, за прилагането на промените. Това на практика означава, че се удължава срокът за въвеждане на задължителната предучилищна подготовка от 5-годишна възраст.