Събитието на 6 юни ще даде възможност на Путин да се срещне със западни ръководители за първи път от началото на украинската криза, която избухна през февруари, предаде Ройтерс, цитирана от БТА.

Сред държавниците, които се очаква да присъстват на честването, са президентът на САЩ Барак Обама и канцлерът на Германия Ангела Меркел.

Руският посланик в Париж Александър Орлов потвърди планираното участие на Путин, след като президентът на Франция Франсоа Оланд и министърът на отбраната Жан-Ив льо Дриан заявиха, че руският лидер, който е обвиняван от Запада, че дестабилизира Украйна, все още е добре дошъл на тържествата по случай 70-ата годишнина от десанта в Нормандия, помогнал за обръщането на хода на войната срещу нацистка Германия.

"Казах на Владимир Путин, че като представител на руския народ е добре дошъл на церемонията", заяви Оланд.

Льо Дриан отиде по-далеч, като каза, че отмяна на поканата към Путин би била историческа обида.

"Не виждам защо да се забрани на президента на руския народ, който е дал 9 милиона жертви в битката срещу нацизма, да участва в това честване във Франция. Редно е (Путин) да е там", заяви той.

По думите на френския военен министър, битката за Нормандия нямало да бъде спечелена, ако не е бил Източният фронт.


Десантът в Нормандия е военна операция на Великобритания, САЩ и Канада срещу Третия райх. Началото му е дадено на 6 юни 1944 година. Извършен е на брега на Северна Франция, областта Нормандия, с което се дава начало на битката за Нормандия, която открива втори фронт срещу Нацистка Германия в Европа. В десантната операция участват около 7 000 кораба и десантни съдове и близо 11 000 самолета.