Три надводни групировки от руския Северен флот (СФ) излязоха сутринта от Колския залив заради внезапна проверка на бойната готовност, съобщи говорител на министерството на отбраната, цитиран от ТАСС и БТА.

Преди 2 дни руският президент Владимир Путин заповяда да се приведе в пълна бойна готовност Северния флот, отделни части на Въздушно-десантните войски и Западния военен окръг.

Русия започна миналата седмица 10-дневни военни учения в Крим и отцепилите се от Грузия региони Абхазия и Южна Осетия. Те започнаха, след като стотици US танкове пристигнаха в Прибалтика.

Задачата на издирвателно-ударната група в състав големия кораб за бой с подводници "Адмирал Левченко" и двата по-малки съда със същото предназначение "Брест" и "Юнга" с подкрепата на авиацията на СФ е да издирват въображаеми атомни подводници на противника в определени райони на Баренцово море.

Екипажите изпълняват тактическо маневриране с използването на хидроакустически средства и отработват условно и практическо използване на противокорабно оръжие, а също стрелба от реактивни установки РБУ-6000, казаха от отбранителното ведомство.

Също днес в хода на внезапна проверка на бойната готовност морски пехотинци от състава на СФ излязоха в Баренцово море с десантния кораб "Кондопога". Задачата им е да дебаркират с бойна техника на арктическото крайбрежие на Русия на място, което ще бъде определено от щабните офицери, които извършват проверката.

В започналите вчера внезапни военни учение на СФ някои подразделения в Западния военен окръг и ВВС участват 38 000 военни, 3360 единици военна техника, 41 бойни кораба, 15 подводници, а също 110 самолета и хеликоптера, посочва ТАСС.

Военни части и съединения на Балтийския флот (БФ), Южния военен окръг и Въздушнодесантните войски са приведени във висша степен на бойна готовност в рамките на стратегическо командно-щабно учение, съобщи още пресслужбата на руското военно министерство.
Те ще изпълняват "мероприятия по навлизането на сухопътни и морски полигони", като в хода на маневрите ща бъде проверена системата за оповестяване и управления на различните родове войски.

Междувременно източник от министерството на отбраната разкри, че проверката на бойната готовност по европейската територия на Русия ще обхване и изнесения на Балтийско море Анклав Калининградска област, а също и анексирания Кримски полуостров.
Бомбардировачи "Ту-22 Ем" ще бъдат дислоцирани в Крим, а оперативно-тактически ракетни комплекси "Искандер" ще бъдат прехвърлени в Калининград с големи десантни кораби на БФ.

В интервю за авторите на документален филм за годишнината от анексирането на Крим към Русия, излъчен по руската телевизия "Россия 1", Путин заяви, че след смяната на властта в Киев е имало вероятност Русия да приведе в бойна готовност ядрените си сили.