Това написа Владимир Путин в приветствието си към участниците в днешната възпоменателна вечер в Москва "Свят без геноцид", предаде ТАСС, цитирана от БТА.

"Позицията на Русия е била и продължава да е обективна и последователна: не може да има оправдания за масово унищожение по национален признак", отбеляза Путин.

"Международната общност е призвана да направи всичко, за да не се повторят никога и никъде подобни злодеяния", подчерта Путин, като напомни, че 24 април ще се отбелязва тъжната годишнина, свързана с геноцида срещу арменския народ - "едно от най-страшните и драматични събития в историята на човечеството".

Новите поколения арменци и другите народи от региона трябва да живеят в мир и съгласие и да не познават "ужасите, до които водят разпалването на религиозна вражда, агресивният национализъм и ксенофобията", каза руският президент.

"Сто години по-късно прекланяме глави пред паметта на всички жертви на тази трагедия, която в нашата страна винаги са възприемали като собствена болка и беда", отбеляза Путин.

Кремъл изрази надежда, че Анкара ще се отнесе с разбиране към посещението на Путин в Ереван за възпоменателните церемонии на 24 април за отбелязването на 100-годишнината от масовите убийства на арменци.

БТА съобщи, че турските власти не са разрешили на президента на босненската Република Сръбска да прелети над Турция на път за Армения.
 
Президентът Реджеп Ердоган същевременно обвини Армения, че планира да "обиди Турция" на церемониите на 24 април.