От дружеството обясниха, че повод за пресконференцията е, че от 10 септември до днешна дата компанията "Монтюпе" се е превърнала в обект на "неаргументирани обвинения и е била нарочена за виновник за наблюдаваните "замърсявания" и "обгазявания" на Русе".

Регионалната инспекция по околната среда и водите (РИОСВ) състави миналия месец акт на завода в размер на 500 000 лева - "за нарушаване на условията в комплексното разрешително за изпускане на неорганизирани емисии в околната среда".

Издадена бе и заповед за затварянето на 108 вентилационни отвори на едно от производствените халета.

"Монтюпе" обжалва заповедта в съда, а вчера стана ясно, че искането им за спирането й е отхвърлено.

От компанията обясниха, че за последните шест месеца представители на различни институции са прекарали общо 28 дни на територията на завода и не са регистрирали никакви нарушения, свързани със замърсяване или здравословни проблеми.

Микаел Бризон - вицепрезидент "Производство" на групата "Монтюпе", каза, че нито един количествен или качествен параметър, регистриран от регулатора РИОСВ, не показва някакви отклонения по отношение на замърсяване.

Той коментира, че тези 108 отвора, които са затворени, са в комплексното разрешително.

"Те са приети като проект от РИОСВ, разполагаме с акт "16", издаден от РИОСВ", заяви Бризон.

Президентът на Френско-българската търговска индустриална камара Стефан Делайе обясни, че компанията е обвинена без каквито и да е доказателства.

Арно Пеан - европейски експерт по контрол на замърсяването, информира, че "Монтюпе" е ангажирала три различни лаборатории, акредитирани от европейските институции, които изследват въздуха от 20 места в централната част и в покрайнините на града три пъти годишно - през пролетта, лятото и зимата. Всяко от измерванията продължава по четири седмици.

Според анализите специфичните химични елементи - диметилетиламин, които се изпускат от "Монтюпе", не са засечени в града. Фенолът, който е бил регистриран, не е наличен нито в комините на завода, нито вътре в него.

От компанията коментираха, че ще обжалват наложената глоба от 500 000 лева.

РИОСВ наложи глобата и акта на френската компания след като установи  визуално изпускане на неорганизирани емисии в околната среда от покрива на трето хале на завода.

Нарушенията бяха констатирани през втория уикенд на септември след постъпили множество сигнали за неприятни миризми от русенци.

Междувременно Общинският съвет в Русе прие декларация срещу замърсяването на въздуха на града, което предизвика екопротести. Кметът Пламен Стоилов бе категоричен, че ако предприятията не преведат производствата си в съответствие с екологичните норми, може да се стигне и до затваряне.