По думите на Румен Порожанов цялата отговорност за ситуацията около КТБ се носи от БНБ, защото е повлияно негативно върху цялата финансова и икономическа система.

За спасяване на КТБ ще се търси решение с пазарни инструменти, а не с публичен ресурс, каза Порожанов на заседание на служебното правителство и призова одитът да бъде извършен максимално бързо, предаде БНР.

Министърът повтори, че правителството не може да се намесва в решаването на съдбата на КТБ и подчерта, че Фондът за гарантиране на влоговете разполага с ресурс около 2,1 млрд. лева.

"Анализът на влиянието на икономиката трябва да бъде пречупен през анализа на отделните министерства. Министерство на икономиката – за това какво е влиянието върху предприятията с блокирани средства там. Ние наблюдаваме от данъчна гледна точка има ли проблем в погасяването на задълженията на тези предприятия към държавата", добави министърът.

По думите му е било установено средно забавяне на погашенията от предприятия, които имат проблем с текуща ликвидност, свързани с блокирани средства в КТБ от около две седмици.

Той сам зададе въпроса - как ще бъде решен въпросът при стартиране работата на банката и отговори:

"Ще бъде предложението на БНБ, в зависимост от предложенията на акционерите. Разберете правилно, Министерството на финансите не може да бъде водещо и не е водещо в този процес".

Междувременно стана ясно, че и той, и премиерът Георги Близнашки не знаят за това, че БНБ е пуснала обществена поръчки за печатането на 60 млн. нови банкноти.

От Централната банка обясняват необходимостта с "изключителни обстоятелства, свързани с напрежение в банковата система", както и традиционното повишено търсене на банкноти през лятото.

"Съжалявам не я зная темата, въпросът - към БНБ. Дори не съм прочел за какво става дума", коментира Румен Порожанов.

Във връзка с изявлението на премиера, че фонд, регистриран във Виена, е готов да подпомогне КТБ, министърът каза, че до 10 дни фондът ще направи официално предложение. По думите му това е "лъч надежда", но засега ставало дума само за предварително намерение, което трябва да бъде официализирано.

Порожанов допълни, че до момента с него не са искани официални срещи с представители на Оманския фонд, който е миноритарен акционер в КТБ, но такива е имало с предшественика му Петър Чобанов.