В доклада за България има редица критики, като основните са за борбата с организираната престъпност и корупцията, както и липсата на присъди.

"България е постигнала в последните пет годни съществен напредък и сега вниманието трябва да бъде насочено към прилагането на приетото законодателство и попълването на оставащите празноти", заяви Барозу за страната ни, цитиран от БТА.

По повод Румъния той заяви, че докладът в края на тази година ще бъде фокусиран изцяло върху това дали в страната се спазват демократичните принципи и върховенството на закона. ЕК вече изрази недоволство от отстраняването на президента Траян Бъсеску.
"Събитията в Румъния разклатиха доверието ни", каза председателят на ЕК, предаде БНР. Той спомена, че е поискал спешни отговори от румънския премиер Виктор Понта, а той се е ангажирал от своя страна, че ще приложи всички мерки, поискани от ЕК.
Прилагането на препоръките в доклада за Румъния ще бъдат ключови, подчерта Барозу. Към Букурещ  има и допълнителни препоръки, свързани с актуалните събития там с разделението на властите, върховенството на закона и т.н.

След като за първи път България беше разделена в мониторинга от Румъния, следващият доклад за страната ни ще бъде представен чак в края на 2013 година.