Барозу поиска от министър-председателя да гарантира равновесието на властите в северната ни съседка, да възстанови правомощията на Конституционния съд и да осигури пълна независимост на съдебната система.

Отделно от тази среща германското правителство привика румънския посланик за консултации и изрази загриженост от политическите събития в страната след отстраняването на държавния глава. В отговор румънският министър-председател обеща да изпълни исканията на Европейската комисия, за да намали безпокойството на Брюксел, че действията му са подкопали независимостта на съдебната система в Румъния, съобщи bTV.

В интервю за Франс прес след разговорите Понта се ангажира „още утре” да покаже на комисията „ясната ангажираност на правителството за изпълнение на всички европейски стандарти”. Виктор Понта заяви, че срещата му с председателя на Еврокомисията е била „много конструктивна и позитивна, но отбеляза, че е поискал от Барозу да му посочи конкретните точки, по които има опасения, за да ги разсее незабавно.

Лидерът на европейските социалисти Сергей Станишев се намеси в политическите неразбории в съседна Румъния, като заяви подкрепа към намеренията на румънското правителство да свика референдум за бъдещето на отстранения от пост президент Траян Бъсеску.

Държавният глава беше обвинен от кабинета в злоупотреба с власт и погазване на конституцията на страната и беше лишен от правомощия до референдума. Румънският конституционен съд потвърди законосъобразността на решенията на парламента и узакони провеждането на националното допитване за това дали да продължи процедурата по импийчмънт. Референдумът е насрочен за 29 юли.

Станишев и румънският премиер Виктор Понта се срещнаха в Брюксел и дадоха съвместна пресконференция, на която председателят на БСП даде публично пълната си подкрепа за румънското правителство, съобщиха от пресцентъра на социалистите. „Единственото, което Виктор Понта прави, е да отстрани демократическите несъответствия и дисбаланси, настъпили в рамките на предишното правителство,” заяви Станишев, който не се съмнява в „отдадеността” на румънския министър-председател към „висшите демократични ценности”. По думите му Понта бил готов веднага да поиска от румънския парламент изпълнение на евентуални препоръки от Европейската комисия.

Процедурата по отстраняване от власт на президента Бъсеску продължава в условията на все по-големи политически противоречия в Румъния. Вчера висши държавни служители изразиха несъгласие с решението на конституционния съд за провеждане референдум. Ден по-рано той временно предаде управлението на председателя на сената - Крин Антонеску.