Българският президент е на държавно посещение в азиатската страна. Визитата му протича в контекста на 65-та годишнина от установяването на дипломатически отношения между двете страни, която се отбелязва тази година.

Росен Плевнелиев заяви, че страната ни търси всестранно партньорство и сътрудничество с Монголия и заяви намерението за надграждане на двустранните отношения в минното дело, фармацевтиката, енергетиката, земеделието и производството на храни, кожарската индустрия, високите технологии, отбраната и изграждането на модерна инфраструктура, предаде БТА.
 
Сред възможностите за сътрудничество, които президентът Плевнелиев посочи, са български фармацевтични компании да търсят смесени предприятия и производство в Монголия. Той допълни, че в Монголия вече се търгува с български лекарства, те са познати тук, но има и по-голяма перспектива в тази сфера.

В производството на храни също има сериозни перспективи и ще бъдат окуражавани български компании, които да произвеждат в Монголия и чрез смесени предприятия с монголски парньори да излязат на големи пазари като китайския.

Има конкретни възможности за сътрудничество и в отбранителна индустрия, където например производството на инструменти за нощно виждане на българската фирма "Оптикс" биха могли да намерят своята реализация в Монголия.

Монголия ще търси българския опит при изграждането на софийското метро, стана ясно още на пресконференцията на двамата президенти. Скоро предстои посещение на кмета на Улан Батор в София, който ще се запознае с проекта.

България е известна в Източна Европа с бързото и хубаво метро и искаме да използваме опита за построяване на софийското метро за кратко време с малки разходи, посочи президентът Елбегдорж.
 
Цахиагийн Елбегдорж благодари на българската страна за подкрепата й за сътрудничеството на Монголия с ЕС. Ние сме убедени, че в Европа нашият най-добър приятел и съюзник е България, посочи монголският президент.
 
Президентът Плевнелиев отбеляза ратифицирането от българския парламент на рамковото споразумение за партньорство и сътрудничество между ЕС и Монголия и посочи, че споразумението ще даде възможност на Монголия да разшири своето сътрудничество с ЕС и ще укрепи и българо-монголските отношения.

Двамата президенти отбелязаха и приноса на България в обучението на монголски студенти и специализанти.

Висше образование у нас са получили над 500 монголци, а над 3000 са преминали различни специализации, много от които днес са част от монголския политически елит, както и дейци на културата.
Президентът Елбегдорж заяви, че Монголия ще изпраща свои студенти в България за обучение в областта на информационните технологии и околната среда.

На въпрос за улесняване на процеса за издаване на визи за монголски граждани президентът Плевнелиев припомни, че страната ни възстанови посолството си в Улан Батор и посочи, че МВнР работи и за откриването на консулска служба в Монголия.
 
Имаме амбициозна програма за задълбочаване на сътрудничеството, това означава и по-ефективно издаване на визи, каза Плевнелиев. Той допълни, че България е в транзитен период, тъй като все още не е влязла в Шенгенското пространство, но работи това да се случи скоро и тогава ще отпаднат и част от бюрократичните формалности.

В присъствието на президентите Плевнелиев и Елбегдорж бяха подписани двустранни документи. Сред тях са меморандум за разбирателство между външните министерства на двете страни; споразумение между образователните министерства за стипендиантска програма в аграрните науки за обучение на монголски студенти у нас; за научно сътрудничество между БАН и Монголската академия на науките; за изпълнение на програмата за техническа помощ в сектор "земеделие".
 
Програмата предвижда българската страна да построи оранжерия в Улан Батор и да предостави консултантски услуги и техническа помощ след изграждането й. По-късно президентът Плевнелиев се срещна с с председателя на парламента Зандаахуу Енхболд и с премиера Чимед Сайханбилег.

Паметник на кирилицата

Паметник на кирилицата откри Росен Плевнелиев в Улан Батор в двора на 118-о училище в монголската столица.
Откриването символично съвпадна с църковния празник на Светите братя Кирил и Методий -11 май.

Монголия е единствената неславянска страна, която пише на кирилица.

"Тук, макар и на хиляди километри от България, ние се чувстваме у дома, заобиколени от познатото и скъпо на сърцето ни четмо и писмо. Тук най-ясно си даваме сметка за величието на делото на Кирил и Методий и техните ученици", каза в приветствието си президентът Плевнелиев.

Един от инициаторите за създаването на паметника е българският археолог проф. Николай Овчаров, който подари на училището икона на Светите братя - копие на икона от 16 в.