Той даде специален брифинг по повод окончателните резултати от провелия се на 25 октомври, заедно с местните избори, национален референдум за въвеждане на дистанционно гласуване по електронен път.

В деня на изборите бяха сринати сайтовете на ЦИК, МВР и ГРАО. Председателят на "Информационно обслужване" проф. Михаил Константинов коментира, че сайтът на ЦИК е свален с мощна хакерска атака. 

Видяхме безпрецедентни действия в деня на изборите. Въпреки много странните хакерски атаки в деня на изборите, ви уверявам, че няма да забравя този казус. Тези хакерски атаки не са случайни и целят да подхранят съмненията на българите, че електронното гласуване не е честно, че няма да успеят, след като един или друг сайт е атакуван”, заяви държавният глава и припомни за аферата с бюлетините "Костинброд" преди парламентарните избори миналата година, която се оказа заблуда.

По думите му българската държавност трябва да отговори - откъде дойдоха тези хакерски атаки, кой ги инициира, кой плати за тях, кой от ЦИК даде инструкции да не се дават бюлетини.

Според Плевнелиев хаосът в зала "Арена Армеец" в София само е доказал необходимостта от въвеждане на електронно гласуване. На въпрос дали ще поиска оставката на ЦИК, както направиха и от ГЕРБ, и от опозицията, президентът обаче се въздържа от квалификации.

По думите му се налага промяна на Изборния кодекс и взимане на отговорно решение как да работи ЦИК, но не би искал да предопределя действията на институциите и очаквам анализ и последствия.

Държавният глава заяви още, че референдумът е голям успех, въпреки че резултатът му не е валиден.

"Удовлетворен съм от референдума, гордея съм че съм първият държавен глава, който го инициира”, посочи държавният глава. Това е второто Народно събрание, с което работим по тази тема и очаквам отговорно отношение. Това са над 2,7 млн. български граждани, които участваха, а 1,8 млн. казаха „Да”, уточни Плевнелиев.

Той подчерта, че това означава, че близо 40% от българските граждани, имащи право на глас, са гласували на референдума. Не може да има друг прочит на резултатите, освен че гражданите искат да са активни участници във взимането на решения в държавата, категоричен бе държавният глава. И добави, че те заслужават благодарност, защото не са се подвели от открития бойкот на някои политически партии. 

Учудвам се, че всички които атакуваха референдума, нямат проблем да използват смарт телефоните си, но странно защо не искат да дадат шанс на технологията от 21 век, която да стигне до всички български граждани”, каза още той.

Президентът призова Народното събрание бързо да гласува резултатите от референдума, "без увъртане и процедурни хватки". На въпрос дали според него депутатите ще кажат "да" на електронното гласуване Плевнелиев отговори, че поглеждайки към миналото, "не би следвало да бъдем големи оптимисти. Ако управляващите пренебрегнат резултатите от допитването, ще направят голяма грешка, прогнозира той.

И направи оценка - че българските граждани са надминали политическия елит в демократичното си развитие.

Според него не бива да позволяваме усилията за повече демокрация да останат на заден план за сметка на провокативни действия на политици, които не би следвало да имат място в една европейска правова държава.