София Янкова от петричкото село Долна Рибница е издъхнала в неделя в „Майчин дом”, след като на 18-ти януари родила седмаче - здраво момченце с тегло 1,5 кг, което е в кувьоз.
Новината съобщи шефът на МБАЛ „Рокфелер” в Петрич д-р Олег Яков, цитиран от в. "Стандарт".

Младата жена постъпила в петричката болница на 17 януари с остра дихателна недостатъчност и тежка пневмония. Преди това обаче в продължение на 10-12 дни се лекувала вкъщи с антибиотици. След консултации е решено тя да бъде транспортирана за лечение в София, тъй като имало реална опасност за живота на нея и бебето. На следващия ден е приета в „Майчин дом”, където родила със секцио.

„След раждането тя е изпаднала в кома, от която така и не е успяла да излезе. Въпреки усилията на колегите, жената е починала. Свинският грип протича много тежко при родилките и хората със странични заболявания. Това е заради изтощените им организми”, каза д-р Яков.

23-годишна жена, бременна в осми месец и болна от свински грип, е родила след спешна лекарска намеса в бургаската болница през нощта срещу 2 февруари, писа в. "24 часа". 

“Пациентката бе хоспитализирана с тежка дихателна недостатъчност. Свинският грип бе доказан 6 часа след приемането й", каза шефът на болницата д-р Георги Матев. Наложи се да я включим на белодробна вентилация, свика се лекарска контролна комисия, допълни той.
След неколкочасово обсъждане е взето решение, че раждането е наложително. На бял свят се появило момченце с тегло 1560 г. Няма данни за инфекция, предадена от майката на детето.
Бебето е с добри параметри, настанено е в кувьоз.

През есента на 2009 г. грипът отне живота на 37-годишната Магдалена Ботева от Бургас, бременна в шести месец. Детето също не бе спасено. След жалба на бащата на родилката прокуратурата образува досъдебно производство.

Заради усложнения от грип тази година починаха вече няколко души.