То е отчетено единствено от станцията на връх Мусала, съобщи Марина Низанска, началник-отдел на Агенцията за ядрено регулиране. Това са много минимални количества – 30-40 000 пъти под нормите. Така че не трябва да има никакво безпокойство. Това са стойности, които по никакъв начин не променят и не влияят на радиационния фон. За момента радиационният фон над нашата страна не е променен, в рамките на нормалните стойности, предаде БНР.

Междувременно обстановката в района на японската атомна електроцентрала "Фукушима 1" остава критична. Увеличават се нивата на радиация в морската вода около пострадалата централа.

Нивата на радиоактивен йод в радиус от 300 метра около централата са 1250 пъти по-високи от допустимото. Експертите обаче успокояват, че равнищата на радиация в тази зона не са опасни за здравето на хората и не се налага спиране на промишления риболов.

"Ще се наложи да разширим и засилим наблюдението върху нивата на радиоактивни частици в морската вода. Въпреки това радиацията засега не е засегнала водната фауна. Специалистите смятат, че фауната извън 20-километровата евакуационна зона не е пострадала", заяви главният секретар на кабинета Юкио Едано, допълва bTV.

По молба на японските власти Международната агенция за атомна енергия ще изпрати в страната експерти, които ще анализират радиоактивните елементи в храните и почвата. Представители на агенцията заявиха, че радиацията в проби на зеленчуци от района на четири префектури надвишава японските норми. Специалистите ще работят съвместно с японското земеделско министерство.