Това пише в. "Вашингтон пост", цитиран от БТА. Сеизмологът Юкинобу Окамура през юни 2009 г. предупредил за опасността от цунами на среща на агенцията, на която се разглеждала готовността на 17-те японски атомни централи да издържат на тежко природно бедствие. При обсъждането на АЕЦ "Фукушима 1" обаче изказването на Окамура било отхвърлено от представител на оператора на централата ТЕПКО, защото компанията и правителството смятали, че земетресенията са по-сериозна заплаха.
Този извод направил "Фукушима 1" уязвима за бедствието на 11 март, когато земетресение с магнитуд 9,0 удари североизточното крайбрежие на Япония.

Сега експерти казват, че АЕЦ "Фукушима 1" е издържала на труса. Обаче последвалото цунами с вълни над 6 метра било причината резервният енергиен източник на централата да излезе от строя, което предизвика сегашната ядрена злополука, довела до отделяне на сериозни количества радиация.

Катастрофата показва погрешна преценка от страна на правителството, което е дало приоритет на едно природно бедствие над друго, отбелязва "Вашингтон пост".
От седемте експерти от комисията, които проверявали АЕЦ "Фукушима 1", нито един не е бил експерт по цунами и по време на 22-те им срещи нито веднъж не е бил повдигнат въпросът за риск от цунами, отбелязва вестникът. АЕЦ "Фукушима 1" е имала стени, които да издържат на шестметрова вълна. Цунамито от 11 март е прехвърлило стената и е заляло аварийните дизелови генератори, което е извадило от строя охладителната система, предназначена да попречи на прегряване на прътите отработено ядрено гориво и ядрата на реакторите, пише вестникът. 

Говорител на АЯПБ съобщи по-късно, че трима служители, работещи на Трети реактор на АЕЦ "Фукушима 1", са облъчени. Двама от тях са ранени и са изпратени в болница.
Радиация над нормата е открита и в руски кораб в пристанище в Далечния Изток.
Връщайки се в Русия, след като разтоварил в Япония дървен материал, корабът е минал недалеч от зоната, в която е разположена авариралата японска АЕЦ. Корабът е поставен под карантина. Организирано е медицинско наблюдение на екипажа - 18 руснаци и един украинец.