Радиоактивни частици бяха засечени над Исландия и се очаква да достигнат Франция и други държави на континента. Те обаче не представляват риск за човешкото здраве, увериха цитираните експерти пред агенцията, съобщи БТА.

Според исландските власти концентрацията на радиоактивния йоден изотоп, който бе засечен над островната държава в северозападната част на Атлантическия океан, е над 1 милион пъти по-малка в сравнение с радиацията, измерена в Европа след аварията в АЕЦ "Чернобил" в Украйна през 1986 г.

Австрийският Централен институт по метеорология и геодинамика обаче съобщи днес, че от атомната централата във Фукушима са били изпуснати значителни количества от два вида радиоактивни частици, предаде Ройтерс. Само през първите 3-4 дни след аварията са били отделени 20% от количеството изотоп йод-131, изхвърлено от АЕЦ "Чернобил" през първите 10 дни след аварията тогава. При изотопа цезий-137 това съотношение е още по-обезпокоително - 50 на сто. 

По-рано германското министерство на екологията съобщи, че днес над Централна Европа се очаква въздушните течения да пренесат радиоактивни частици от Япония. Количеството им обаче ще бъде минимално.
Преди ден бе съобщено, че минимални количества радиоактивни частици са били засечени в Исландия.

Аварията в японската ядрена централа не е от тип, който да доведе до сформиране на облак, който да достигне до Европа, каза днес Марина Низамска от Агенцията за ядрено регулиране (АЯР) по БНР. Никъде по пътя към Европа мониторинговите станции не са показали повишена радиоактивност и няма причина за притеснение, изтъкна Низамска.
По думите й в случая с японската авария не може да се говори, че се е образувал радиоактивен облак.
"Има изхвърляния на радиоактивност в атмосферата, но не може да се сравняват директно нещата, както беше в Чернобил. Това, което може да достигне до нашата страна, са отделни частици, но те ще бъдат толкова разредени и минимални, че е възможно приборите да не ги регистрират", посочи Низамска.

Според представители на руската федерална служба за хидрометеорология и околна среда „Росгидромет” до средата на май вятърът ще отнася радиационните частици от Япония към Тихия океан. Промяната ще настъпи през лятото, предаде радио Ехото на Москва", цитирано от "Фокус".
През следващите седмици радионуклидите (химически елементи, излъчващи йонизираща радиация – бел. ред.) ще се разпространят над цялото Северно полукълбо, и това ще засегне и островите Южни Курили.
Руските специалисти заявяват, че това няма да окаже никакво негативно влияние, защото става дума за много малко количество частици, стотици хиляди пъти под минималните пределни норми.

Последна актуализация в 21,40 ч.