В проверката ще се включат Министерството на земеделието и храните, Национална агенция за приходите, Икономическа полиция, транспортното министерство. Надзорът ще бъде на Министерство на финансите, а разпореждането е дошло от премиера Бойко Борисов. 

"Целта е да се провери кой плаща данъци и да се предотврати източване на ДДС по тази линия", добави Найденов.
По думите му проверките започват от Варна и ще обхванат цялата страна.
"Ще се проверяват кораби, ТИР-ове и всички по веригата. Измамите от този тип нанасят щети на републиканския бюджет за милиони левове", обясни министърът,  цитиран от "Фокус".

На въпрос на БНР дали по веригата има организирана престъпна група за укриване на средства, той отговори: "Аз не мога да дам такова определение - организирана престъпна група, но данните и анализите, които има от приходната агенция са, че в този бизнес, в тази търговия има ощетяване на държавния бюджет."

524 000 тона зърно са изнесени от началото на жътвата. 90% от този износ е бил за Европейския съюз, а останалите 10% за Близкия изток. В момента реколтата възлиза на 4,1 млн. тона зърно.
Министърът увери, че засега не се забелязва увеличение на цената на хляба.
За реколтата от грозде и цената на виното той посочи, че още е рано да се правят прогнози, макар че сушата оказва негативно влияние върху добивите, предаде БТА.
Вчера председателят на УС на Асоциацията на производителите, търговците и вносителите на спиртни напитки Бранимир Ботев прогнозира, че ще се вдигне цената на алкохола заради проблемната реколта и по-високите цени на горивата.

Миналия месец премиера Бойко Борисов разпореди да се направи анализ има ли обективни причини да поскъпне хлябът заради по-високата цена на пшеницата. Данъчни и дори ДАНС пък ще проверяват производители и търговци на месо и мляко заради съмнения за спекула.
Три търговски вериги замразяват цените на 10 хранителни продукта за 3 месеца.

Министърът успокои днес производителите, че стоките, които са на промоция в търговските вериги, са само български продукти. Според Найденов, ако се увеличи потреблението именно на тези хранителни продукти, съответно търговските вериги ще ги поръчат, логично от същите производители.
„Свитото потребление, страха в хората – особено тези, към които е насочена тази промоция, броейки стотинките си, е по-големия бич. Надяваме се, че тази мярка ще доведе до малко по-високо потребление, което ще подпомогне и българските производители”, категоричен бе земеделският министър.

Според него е добре да се повиши покупателната способност на българина. Найденов съобщи по-рано пред БТВ, че правителството предприема в момента мерки за повишаване на покупателната възможност на българина.


Междувременно СДС призовава правителството да спре политиката на контролиране на цените. Депутатите дават десетдневен срок на правителството да спре "тази безумна политика на контролиране на цените", която убива малкия бизнес. В противен случай ще сезираме Европейската комисия за нарушаване на основни правила на Европейския съюз и създаване на нелоялна конкуренция, се посочва в позиция на сините, цитирана от БТА.

Според тях една от причините за провала на комунизма са фиксираните цени. От миналата седмица ГЕРБ потвърдиха убеждението, че връщат комунизма в България със замразяването цените на храните в хранителните вериги, посочват в позицията си от СДС. Те призовават Мирослав Найденов, идеолог на идеята за замразяване на цените, да отиде в Северна Корея и да види една провалена комунистическа система.
От СДС искат още министрите Симеон Дянков и Делян Добрев да отрекат публично тази политика и приканват Найденов да даде пример за западна демокрация, която въвежда подобни комунистически приоми.

Нормални цени се защитават с конкуренция, а не със затвърждаване на монополи и картели, посочват сините.
Според тях държавата вместо да защити малките и средни предприятия, които са подложени на "икономически мор", се намесва в ценообразуването и създава кръгове от монополни структури.
Фиксираните цени винаги водят до по-високи цени, смятат от СДС.
Сините припомнят, че след миналогодишното замразяване на цените на горивата, те са се повишили след "размразяването" им, въпреки по-евтиния петрол.

От БСП прогнозират "спонтанни протести на гладни хора" през есента и особено зимата, коментира на пресконференция депутатът от Коалиция за България Мая Манолова.
След изтичането на тримесечния мораториум върху цените на основни храни ще има скок нагоре, както се случи с горивата, обясни тя.
Според Манолова правителството трябва да обмисли мерки за компенсиране на доходите още от октомври и задължително от 1 януари догодина.

Секретарят на БСП Антон Кутев коментира, че сега не може да се каже дали след почивката на парламента ще има нов вот на недоверие към правителството, но имало много основания за това.