Нова телевизия излъчи репортаж, който показа, че заплатите на миньорите не се изплащат редовно, а част от парите се дават във вид на купони за храна. Те обаче може да се използват само в определен магазин, собственост на наемателя на мините Христо Ковачки.

В магазина хората се редят на опашка от 2-3 часа през нощта и понякога им се налага да чакат по 7 часа за храна, стига се дори до бой.
Много си тръгват с празни ръце.

Омбудсманът пише до Инспекцията по труда, че има материали в медиите, чрез които "българската общественост в последните дни стана свидетел на безогледно нарушаване на човешки и трудови права на граждани, работещи там".

Константин Пенчев акцентира на нередовно изплащаните заплати, на купоните за определени магазини и на празните рафтове в тях.

"Хората са поставени в унизително положение да се редят на опашки в продължение на много часове, за да могат да оползотворят получените от тях купони, като закупуват само ограничените продукти, които им се предоставят", коментира Пенчев.

По-късно днес от Инспекцията по труда в Кюстендил съобщиха, че са направили проверка в Мини "Бобов дол". Пред БТА директорът Валентин Златински уточни, инспекторите са взели обяснения от управителя на мината, събрани са и документи за допълнителните плащания към трудовото възнаграждение, както и трудови договори.

Скоро се очакват резултати от проверката, уточни Златински.

Той каза, че проверка в магазините, откъдето пазаруват миньорите, не са правени, защото това не е в правомощията на инспекцията.

На проверка ще бъдат подложени и мерките по безопасност в мината.

Вицепрезидентът на КТ „Подкрепа” Димитър Манолов коментира, че в случая с купоните става въпрос за нарушение. Въпреки че работодателят е регистриран като оператор на ваучери, съгласно правилата той трябва да има договори с различни магазини, а не със собствения си.

„В случая има незаконна логика, че тези ваучери ще се пласират само в магазините на работодателя”, каза Манолов.

Друг репортаж показа как преди евроизборите началници карат миньорите да гласуват за БСП, ако искат да си получат парите. Прокуратурата се самосезира по случая, но ЦИК остави без решение казуса.
Миньорите излязоха с декларация, че никой не им е упражнявал натиск, но резултатите от вота показаха, че там са гласували масово за БСП.