Протестът се проведе на фона на нарастващо недоволство от изборите, спечелени от партията на Путин „Единна Русия”.

Организаторите на митинга на опозицията в Москва твърдят, че са се били събрали около 40 000 души на площад „Болотная”. По данни на МВР на Русия в акцията на опозицията са се включили около 25 000 души.

Един от организаторите, говорителят на движението „Ляв фронт”, Анастастия Удалцова посочи, че не е очаквала, че ще се съберат толкова много хора.
Известният руски опозиционер и съпредседател на нерегистрираната партия ПАРНАС Борис Немцов поиска оставката на председателя на Централната избирателна комисия на Русия (ЦИК) Владимир Чуров по време на митинг на площад „Болотная” в Москва. Хилядите събрали се на площада също скандираха „Оставка!”. Немцов призова и за оставката на ръководството на страната. Той настоя незабавно да бъдат анулирани резултатите от изборите за Държавна дума.

Участниците в многохилядния митинг на руската опозиция, организиран под мотото "За честни избори", приеха заключителна резолюция, предаде БТА. Документът, прочетен пред събралите се на Блатния площад в Москва, съдържа пет искания: свобода за политическите затворници, отмяна на резултатите от парламентарните избори, оставка на председателя на ЦИК Владимир Чуров и разследване на дейността му, регистриране на всички политически партии и демократизация на законодателството в тази област. Всяко едно от исканията бе бурно подкрепено от митингуващите.

От ръководството на управляващата в Русия партия "Единна Русия" заявиха, че ще бъде обърнато внимание на законните искания на протестиращите.

Полицията на Санкт Петербург определи на приблизително 10 000 демонстрантите, събрали се, за да протестират срещу победата на партията на премиера Владимир Путин "Единна Русия" на изборите за Държавна Дума на 4 декември. Към 10 000 души са се събрали на Пионерския площад в бившата руска имперска столица. Демонстрацията е част от невиждана протестна акция в цяла Русия от идването на власт на Владимир Путин през 2000 г.

Около 60 души са задържани за участие в неразрешени митинги в руските градове, предаде ИТАР-ТАСС, цитирайки полицията. Най-голяма е била непозволената акция в Екатуринбург, в която са се включили хиляда и петстотин души, но там няма арестувани. Като цяло обстановката е спокойна, не са допуснати нарушения, казаха от оперативния щаб на МВР. По-рано полицията съобщи за задържания в Чита, Иркутск, Хабаровск, Баговещенск. 

Руски граждани, живеещи във Варна, организираха протест пред консулството на Руската федерация в морския град заради нарушенията на изборните правила при проведените предната седмица парламентарни избори, допълва БНР.

По-късно през деня от ръководството на Централната избирателна комисия на Руската федерация съобщиха, че исканията за отмяна на резултатите от изборите за Държавна Дума, издигнати на многочисления митинг на опозицията в Москва, са неоснователни. Вчера бе подписан протоколът. Изборите бяха признати за действителни и няма никакви основания за друга оценка. Няма основания за преразглеждане на резултатите от изборите, посочи заместник-председателят на ЦИК Станислав Вавилов, цитиран от агенция Интерфакс. Той подчерта обаче, че избирателните органи на всички равнища са длъжни да разгледат постъпващите жалби за нарушения в изборното законодателство, съобщи БГНЕС.

Междувременно официалните резултати потвърдиха победа за партията на Владимир Путин. Държавният вестник на Русия публикува официалните резултати от изборите. Управляващата "Единна Русия" е получила 49,32% от гласовете. Така тя ще разполага с абсолютно мнозинство от 238 гласа в 450-местната долна камара на парламента. Комунистическата партия ще има 92 депутати, Справедлива Русия – 64, а Либералдемократическата партия – 56 депутати в Държавната дума.