Те негодуват и срещу огромната торба с лъжи, която през последните 10 години управляващите щедро сипят над Видин и Северозападна България. 

Видинчани искат да бъдат чути, искат да бъдат видени, искат да покажат, че са непримирими и с протеста си да постигнат реален резултат: конкретен ангажимент от страна на министър-председателя и правителството, подкрепени с решения на Министерския съвет, с точен график за започване изграждането на магистрален път до Видин и тунел под Петрохан и приключването на строителството им до 2021 година.

Неотдавна от Националната гражданска инициатива „Тунел под Петрохан" внесоха отворено писмо, придружено с подписка от 16 664 жители на Северозападна България в НС.  В документа се изразява волята и искането на хората от Северозапада до 30 юни да стартира тръжна процедура по изграждане на тунел под прохода Петрохан и магистрална транспортна връзка София – Берковица – Монтана – Видин (Козлодуй) Оряхово или в същия срок да бъде обявена концесия за изграждането на тунела и магистралната връзка.

Изграждането на тунел под Петрохан ще съкрати маршрута за тежкотоварните автомобили София – Видин с цели 100 км. 

От Националната гражданска инициатива са категорични, че с изграждането на тунел под Петрохан не само ще се прекрати геноцида, на който Българския Северозапад е подложен в последните 27 години, но и ще подпомогне решително цялата българска икономика, изплащайки се бързо от реализираните поради съкращаване на маршрута икономии.

Денят, мястото и часът на протеста са известни: 27 януари I сборен пункт – 10 часа – бул. „Панония“ II сборен пункт – 10,30 часа – жп гарата, при паметника на „Скърбящия воин“ отправна точка – 11 часа – на изхода на Видин – между бензиностанцията на „Фанти Г“ и мотел „Чолакис“.