Това обявиха родители на деца с увреждания, членове на различни неправителствени организации, по време на кръгла маса на тема "Проблеми на интеграцията на лицата с увреждания в България", цитирани от БТА и БНР.

Те настояха за изготвянето на регистър на хората с увреждания, за да се знае реалният брой на хората, които се нуждаят от социална услуга.

Според родителите, в момента децата с увреждания са грижа единствено на своите семейства, а държавната политика съществува само на хартия.

Критики бяха отправени към работата на социалните работници и отношението им към хората с увреждания и техните семейства. Нечовечност, некомпетентност и арогантност бяха сред оценките за тяхната работа.
От неправителствения сектор настояха за ясни критерии при подбора на социалните работници. Засегнат беше въпросът за липсата на добра подготовка на служителите на Агенцията за хората с увреждания.

Неправителствени организации ще настояват за одит на агенцията, поради съмнения за злоупотреби.

Организацията на ТЕЛК комисиите е един от най-спешните въпроси, които трябва да бъдат решени, смятат още родителите.

От различните организации настояха комисиите в цялата страна да спазват единна обща методика, да се прецизират условията, при които ТЕЛК-овете дават право на чужда помощ, както и да се изискват по-високи нива на компетентност от лекарите в тях.

Само през 2013 г. над 68 хиляди деца над 16 г. са минали за първи път на ТЕЛК - тоест, били са разпознати от системата, че имат увреждане. Същото важи и за повече от 5400 по-малки деца.

Несъвършенната система за медицинска експертиза е един от основните проблеми, които срещат хората с увреждания и техните семейства без оглед на вида и степента на увреждането.

ТЕЛК-овете ощетяват реално увредените лица, дават право на подпомагане на хора, заболели заради напредналата си възраст и подменят диагнози за собствено удобство, заявиха участниците в кръглата маса.

"ТЕЛК-ът трябва да отразява увреждания, а не сбор от болести. В европейското законодателство болестта е увреждане единствено и само, ако не е характерна за възрастта. Ако на 60 години имаш кръвно, това е характерно за възрастта, ако на пет години имаш кръвно, тогава вече това води до увреждане", каза Искра Влахова, майка на 20-годишно момиче с множество увреждания.

Друга участничка в дискусията Кристина Николаева допълни, че деца с аутизъм пък се вписват като шизофреници само, защото са навършили 16 години.

"Обяснението е следното: диагнозата е детска, нямало диагноза за възрастен ...", обясни тя.

Родителите на деца с увреждания настояха още дългогодишните им грижи за техните деца да бъдат признавани за трудов стаж, а програмите за социално асистенство да се разширят.

На 3 април, от 11 часа пред Народното събрание ще има национален протест на семейства на хора с увреждания. Протестни действия ще има по същото време във Варна и Бургас.