Миналата седмица Академическият съвет на Алма Матер реши от днес  университетът да спре работа. В петък обаче управляващите обещаха на заседанието на Министерския съвет в сряда правата върху градината да бъдат върнати на най-старото учебно заведение у нас, а за министерството на културата да останат сградите.
Това стана на среща на ректора проф. Иван Илчев с премиера Бойко Борисов, просветния министър Сергей Игнатов и министъра на културата Вежди Рашидов. 
По тази причина от Софийския университет решиха да изчакат с ефективни действия.

Днес заместник-ректорът доц. Мария Шишиньова затвори символично само главния вход на ВУЗ-а.
„Днес така, както беше решено, символично затваряме университета. Считаме, че в сряда ще се вземе решението така, както министър-председателят и министрите на образованието и културата поеха ангажимент. В четвъртък сутринта ректорът на университета и заместник-министърът на културата Тодор Чобанов ще свалят катинара отново символично", заяви тя, цитирана от Дарик радио.

Тя предупреди, че ако Министерският съвет не приеме решение, с което се връща старото положение университетът да има правата над градината, Алма Матер ще спре работа.
Ако Министерски съвет не гласува, преминаваме към ефективни действия, затваряне. Няма да сваляме катинара", заяви Шишиньова.

До сряда всички учебни занятия и изпити ще се провеждат, както са планирани.